Modna pokrivala iz lanenega platna!

Letošnje poletje si lahko privoščiš nekaj unikatnega in domačega - klobuk iz tkanega lanenega platna!

30. 6. 2012

kapaPod imenom Bellan - plod sodelovanja znamke Galob in izdelovalca čepic Rikoma s 60-letno tradicijo, podprl pa jih je tudi Krajinski park Kolpa - je nastala kolekcija čepic za moške in klobukov za ženske iz surovega, na roke tkanega lanenega platna, pridelanega po antičnih postopkih.

Skrivnost antičnega blaga

"Pred davnimi časi so bila oblačila naših prednikov narejena izključno iz naravnih materialov, ki so jih ročno izdelali iz rastlin. O pridelavi lanu in njegovi uporabi pišejo že najstarejši urbarji na slovenskih tleh, od 12. stoletja dalje.

Konec 19. stoletja je ta kulturna rastlina pri nas postopoma začela izginjati in jo dandanes le redko zasledimo. Toda v Beli krajini, ki je ime dobila po gozdovih belih brez, še vedno obstaja nekaj ljudi, ki poznajo skrivnost tega starodavnega lanenega platna in pri izdelavi še vedno uporabljajo starodavne postopke. Vse delo opravijo z rokami, od dela s semeni do tkanja platna, pri tem pa si pomagajo z vodo iz reke Kolpe.

Zanimivo je, da tkalci pravijo, da na statvah ne moreš delati, če si slabe volje.

"Statve ne tečejo," pravijo. Zato ima laneno platno, ekskluzivno izdelano za ta izdelek, poleg sončne energije, ki je ena od glavnih pomočnikov pri nastanku platna, ter čistega okolja, v katerem gojijo rastline, tudi pozitivno energijo in je prežeto z ljubeznijo slovenskega tkalca." so na spletni strani www.galob.si zapisali zgodbo o izvoru domačega surovega organskega lanenega platna, ki združuje vrsto pozitivnih lastnosti.

Zakaj lan?

Poleg izjemne zračnosti se laneno platno lahko pohvali:

  • S hladilnim učinkom, saj je temperatura od 3 do 4 °C nižja kot na nepokritih delih kože.
  • S sposobnostjo vsrkavanja do 35 odstotkov vode in oddajanja te v okolico.
  • Lan tudi nevtralizira vonjave ter preprečuje razvoj glivic in bakterij, zato je odlična zaščita proti nekaterim boleznim.
  • Material dobro prenaša visoke temperature in zagotavlja odličen zaščitni filter pred kemičnim vplivom, hrupom in prahom ter celo za polovico znižuje sevanje sončnih žarkov gama.

Zaradi vseh teh lastnosti so izdelki Bellan v ponudbi pokrival zagotovo korak pred konkurenco, kapam in klobukom pa pristnost doda tudi dejstvo, da so ročno izdelani v butični šivalnici Rikoma v središču Ljubljane, na Kongresnem trgu 5, kjer moderna pokrivala lahko tudi pomeriš.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri