Tvoj mali vodnik po barvah

Barve imajo ogromen vpliv na naše razpoloženje: vsak ton ima posebno nihanje, ki ga naše oko zazna in ga nato posreduje različnim predelom možganov. Od tam naprej barve bliskovito hitro delujejo na živčni in hormonski sistem ter na telesne funkcije. In tako seveda tudi na našo psiho.

22. 6. 2014

Vsaka barva sproži v nas asociacije in občutke ter privede do nezavednih odzivov.

  • Rdeča predstavlja energijo, ljubezen, ogenj, življenjsko moč, aktivnost, dominanco in čutnost. Pospešuje prekrvavitev in presnovo.
  • Oranžna prinaša veselje, lahkotnost, užitek in zaspancem pomaga lažje vstati. Ob tej barvi se počutimo varne.
  • Rumena spodbuja, je breztežna, jasna, stimulira in je svetla. V dušo prinaša sonce, podpira vse duhovne procese in krepi živčevje.
  • Zelena pomaga pri ustvarjanju ravnovesja duše in telesa. Pomirja živce, krepi čute, koncentracijo in tudi obrambne mehanizme telesa.
  • Modra harmonizira in pomirja, spodbuja komunikacijo in objektivnost. Pomaga pri težavah s spanjem in nemiru ter blaži celo glavobol.
  • Vijoličasta pomirja vegetativni živčni sistem, vodi k višjim stanjem zavesti, prebuja meditativne moči. In: bledovijolična brzda tek.
  • Rožnata pomirja, osveži, nas dela dovzetne za občutke drugih ljudi, odpravlja agresije in nam pomaga, da imamo radi sami sebe.

Več o psihologiji in moči barve

Vsak ima rad drugo

Francoski profesor dr. Pieree Emailleur je ugotovil, da ima vsak človek barvo, ob kateri se počuti najboljše. Ta najljubša barva ga v podzavesti najbolj osrečuje, vendar jo moramo odkriti sami.

Zelo velika razlika je, če nekdo nosi rdeča, rumena ali modra oblačila. Že neštetokrat so ugotovili, da svetle barve delujejo lahko in prijazno, temne pa mračno. Čisti, nasičeni barvni toni so dominanti, nenasičeni pa zadržani. Nežne barve prinašajo občutek občutljivosti, tople pripomorejo k občutku varnosti, hladne pa ustvarjajo distanco.

Vprašanje starosti

V neki obsežni evropski raziskavi je 40 % vprašanih navedlo, da je njihova najljubša barva modra, 19 % se je odločilo za rdečo in 18 % za zeleno. Močno lilasto barvo – tako kot rdečo in oranžno – imajo še posebej radi otroci okoli četrtega meseca starosti. Vsaj tako je ugotovila britanska psihologinja Anna Franklin. In sicer zato, ker novorojenčki najprej prepoznajo rdeče tone, šele pozneje pa tudi zelene, rumene in modre.

Pri mestnih ljudeh so še posebej priljubljene pastelne barve in zeleni in modri toni ali kombinacije podobnih, na deželi pa imajo ljudje raje bolj nasičene, tople barve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri