Maja Čop: Slovenka, ki svoje sanje živi na Kanarskih otokih

Priznam, da ji kar malce zavidam jutranje telovadbe na srfarski deski ali tretmaje joge na peščeni plaži. Maja Čop prebiva namreč na Kanarskih otokih, natančneje v vasici Lajares, kjer si je v zadnjih šestih letih ustvarila družino.

Oblačila: obleka Plein Sud, nedrček Palmers, spodnje hlačke H&M, zapestnica Uterique, klobuk Klobučarstvo Rudolf (foto: Luka Svetic) Luka Svetic
23. 9. 2016

Njen partner je lastnik srfarske šole, pregovor kovačeva kobila je vedno bosa, pa zanjo ne drži povsem. Poleg jezdenja valov v sebi goji tudi neskončen smisel za modo.

Njen zanimivi življenjski slog me je premamil, da z njo poklepetam 'na daljavo' in spoznam njeno kolekcijo Manawai Wear, srfarsko subkulturo in kanarsko vzdušje ...

Maja, vaša življenjska pot se že šest let spleta na kanarski Fuerteventuri. Kakšen je tamkajšnji način življenja?

Že okolje je precej drugačno od vašega. Fuerteventura je na eni strani puščavski otok z malo dogajanja, po drugi pa otok, ki živi od turizma. Z družino živimo na severnem delu, v bližini obale in valov v vasici Lajares, ki leži pod vulkanom in je malce odmaknjena od turističnega dela.

Veliko časa preživimo zunaj, Kanarski otoki so le poznani po 'večni pomladi.' To je odlično okolje za otroke, saj so v stiku z naravo. Kar pa pogrešam slovenskega, sta zelenje in pitna izvirska voda.

Sklepam, da je bilo za privajanje na novo okolje potrebno veliko časa. Se vam je 'tam doli' pripetila kakšna neprijetna izkušnja?

Začetki so bili težki, nisem poznala veliko ljudi in govorila španskega jezika. Približno dve leti sem potrebovala za prilagoditev novemu okolju in spoznavanju prijateljev, saj tam vse traja dlje časa kot v mestu.

Ko nekaj potrebuješ, običajno naletiš na odgovor: “Si, claro. Una semanita,” kar pomeni: “Seveda, čez en teden.” V tem primeru veš, da boš čakal najmanj tri tedne ... (smeh)

Zakaj pravzaprav selitev na Kanarske otoke?

Razlog za selitev je bila predvsem želja po družini, saj se mi je zdelo tamkajšnje okolje bolj prijazno za vzgajanje otrok.

Zaradi partnerjevega že ustaljenega življenja na Kanarskih otokih je bilo tudi lažje vse pustiti v Sloveniji in poskusiti tam, strastnega srfarja je namreč nemogoče odpeljati stran od oceana. (smeh)

Ravno to me je zanimalo. Kakšno je prebivalstvo, so ljudje prijazni?

Prebivalci Fuerteventure so v večini priseljenci z vseh koncev sveta, zelo malo je še pristnih domačinov. Ljudje imajo različne navade, mogoče je občutiti različne kulture. Mogoče je zaradi tega tudi težje najti prave prijatelje.

Do turistov pa imajo običajno vsi spoštljiv in prijazen odnos - otok le živi od turizma. Lepo je videti že to, da ustavijo avto in dajo prednost pešcem pri prečkanju ceste ...

Glede na to, da je vaš partner lastnik srfarske šole Manawai, ste tudi sami del njegovega projekta?

Tako je, moj partner vodi srfarsko šolo Manawai, pri kateri mu poskušam čim več pomagati. Na neki način je Manawai del naše družine.

Se sicer dobro znajdete na deski in valovih? Ali je v igri pregovor, da je 'kovačeva kobila vedno bosa'?

Kar velja! (smeh) Srfam zelo rada, ni pa to moja prioriteta. Ne glede na to, da imamo doma šolo, večino časa srfam sama, kar pomeni, da za napredek potrebujem veliko časa.

Odvisna sem od primernih okoliščin, varstva otrok in prostega časa, mi pa šport veliko pomeni. Na valovih in v oceanu neizmerno uživam.

Potem združujete prijetno s koristnim, saj se kot diplomirana oblikovalka oblačil ponašate tudi s kolekcijo srfarske mode. Nam jo lahko predstavite?

Potrebovala sem čas, da sem ugotovila, kaj bi na otoku lahko počela, in iz 'domotožja' po stiku z modo se je pred pol leta rodila blagovna znamka Manawai Wear.

Je logična povezava med modno-tekstilno industrijo in srfanjem, saj gre za oblačila in dodatke 'Made with Aloha' v srfarskem ter joga slogu, narejenih v duhu spoštovanja do narave in oceana.

Znamka je promocija naše srfarske šole in moj odgovor na trenutno stanje v modni industriji. Trudim se, da bi bila moja oblačila izdelana in prodana na drugačen način, do okolja prijazno in pravično. 

Kakšen material torej prevladuje?

Pokušam uporabljati predvsem naravne in do Zemlje prijazne materiale - prevladujeta torej organski bombaž in bambus za majice, imamo pa tudi kolekcijo majic, puloverjev in torb iz recikliranih materialov. 

Včasih je neizogibno uporabiti umetna vlakna, ki so že v sestavi oz. pri specifičnih artiklih, kot je lycra za v vodo.

Ob misli na srfarski šport se spomnim tiste neudobne 'uniforme' iz neoprena. Je tudi ta del vaše proizvodnje oblačil?

Želela sem ga uporabiti za naš poseben artikel Surf Body, vendar sem v procesu izdelave ugotovila, da je v Evropi težko najti proizvajalca, ki zadošča kvaliteti in količini izdelave za moje potrebe. Neopren je tako nadomestila lycra, ki se je v vodi dobro izkazala.

Je kolekcija primerna za oba spola?

Seveda, Manawai Wear obsega tri kolekcije - moška, ženska in uniseks oblačila z dodatki. Občasno pa izdelamo tudi ekskluzivno otroško kolekcijo ...

Kako je vaše delo sprejeto v tujini?

Poleg dela na otoku delujem kot samostojni modni prodajni zastopnik, zato štirikrat letno poslovno odpotujem v Pariz in druge modne prestolnice v času tednov mode.

Iščem nove talente in jim pomagam pri prodaji ter prepoznavnosti njihovih modnih blagovnih znamk po svetu.

Trenutno sem pri novem projektu CUBE, modni platformi, ki v času modnih tednov organizira show room s 50 perspektivnimi modnimi znamkami in jih predstavi lastnikom modnih butikov, naročnikom veleblagovnic in podobnim modnim trgovinam po svetu.

Kdaj ste spoznali, da je moda poslanstvo, ki ga želite opravljati v življenju?

Pri sedemnajstih me je pri snemanju neke reklame zelo impresioniralo delo uspešnega slovenskega modnega oblikovalca Uroša Belantiča. Postala sem del ekipe studia in blagovne znamke Oktober, v tistih časih najuspešnejše znamke v Sloveniji, ki ji je že takrat uspelo prodreti na tuji trg. 

Lahko bi rekla, da sem pri njih odraščala, pridobivala izkušnje na modnem področju in bili so odskočna deska za delo v tujini, ki ga zdaj opravljam že 12. leto.

Govorili sva o raznovrstnosti tamkajšnjega prebivalstva - žene me radovednost, kakšen slog je mogoče opaziti na ulicah?

Na Fuerteventuri prevladuje nekakšen hipi-srfarski stil. Ob večernih sprehodih po turistični corraleški promenadi je moč opaziti tudi posebno bizarne kreacije, je pa res, da se je v zadnjem času na otok preselilo veliko Italijanov in se modno stanje malce popravlja.

Srfarji so svojevrstna subkultura, predstavljam si jih kot sproščene osebe, v ohlapnem stilu brez meja. Je to zgolj stereotip ali res velja?

Drži. Pravi srfarji se ne obremenjujejo preveč z majicami, ki jih bodo oblekli in kako jih bodo uskladili, večino časa tako ali tako preživijo v kopalkah. Pomembno je udobje.

Za nežnejši spol pa ni tako preprosto - je kar veselo, ko izide nova kolekcija neoprenov in kopalk. (smeh)

Je vaš osebni slog tudi takšen, sproščen?

Kar se osebnega sloga tiče, bi rekla, da živim dvojno življenje. Kanarski način življenja je popolno nasprotje temu, kar počnem v Parizu, modni prestolnici - temu sta namenjeni dve garderobi, saj na tednu mode ne morem delati v 'šlapah,' razvlečeni majici in odrezanih hlačah.

Zato zbiram dizajnerske kose oblačil in jih s prihodom v mesto z veseljem oblečem.

Vaš izbor oblačil za navaden delovni dan je videti takole ...

Na Fuerti navadna majica, kratke hlače iz džinsa ali hipi mahadrače, v Parizu pa dizajnerska obleka (najljubša je Plein Sud, ki jo trenutno oblikuje Uroš Belantič).

Na kratko: japonke ali 'birkenstocke'?

Usnjene japonke Rainbow.

Tamkajšnje podnebje ima nedvomno blagodejen vpliv na kožo. Imate kakšen ritual? Kako se zaščitite pred soncem?

Pri nas je sonce precej močno, zato se ga v času pripeke raje izognem. Nimam posebnega lepotnega rituala. Najraje srfam, saj mi slana voda naredi skodrane lase, koži doda malce tena in mi na obraz nariše nasmešek. (smeh)

In če za konec posvetiva nekaj besed turistom, ki si močno želijo obiskati to čudovito destinacijo ...

Otočje se med seboj močno razlikuje, vsak otok je s svojimi posebnostmi zgodba zase. Fuerteventura je prepoznavna po divjih plažah, ki veljajo za ene izmed najlepših v Evropi, zato priporočam, da se ob obisku preizkusite v vsaj enem vodnem športu.

Glede oblačil pa čim manj komplicirajte, saj jih ne boste veliko potrebovali. S seboj vzemite preprosta oblačila za na morje, pokrivalo in pulover, ki vas bo ščitil pred vetrom. No, in kopalke, ki vedno pridejo prav. (smeh)

Napisala Neja Drozg (za revijo Story)
Kreativni vodja Petra Rozman 
Fotografije Luka Svetic 
Stiliranje Tina Tanko 
Ličenje Nea Likar  
Pričeska Anej Demšar za Young Mič Styling