KOLUMNA Nike Ambrožič Urbas: 'Ignoriram svoja občutka, namesto tega raje ...'

Naj ti razložim, zakaj se ti (vsaj pri eni stvari) ne splača poslušati svojega občutka, in to je ... 👇🏼. 

KOLUMNA Nike Ambrožič Urbas: 'Ignoriram svoja občutka, namesto tega raje ...' (foto: Osebni Arhiv) Osebni Arhiv
8. 12. 2020

Zgornje vprašanje ni retorično. Res ne, samo zanima me. Se še odločaš? Če ti je nerodno priznati, v katero smer se trenutno nagibaš, ti lahko pomagam s svojim odgovorom.

Za glamur nisem nikdar zares razpoložena. Mika me že, to drži. Ampak to ne pomeni, da pridem kar zlepa do točke, ko bi se dejansko počutila glamurozno in se tudi oblekla v večerno obleko (oprijeto, dolgo, ne-morem-normalno-hoditi večerno obleko). Za takšne stvari je potreben čas, predvsem pa se ti mora ljubiti in ni je junakinje, ki komaj čaka, da se znebi svoje triko oblekice v zameno za nekaj bistveno manj udobnega. Se strinjaš?

V nedavnem pogovoru za Cosmo podcast sem omenila, da si že vrsto let vnaprej pripravljam stajlinge. Vestno si jih zapisujem v svojo malo beležko, saj kombinacije predvidim vnaprej. Vprašanje, ki je sledilo, je bilo, kaj potemtakem storim, ko se na primer dan prej odločim za romantičen videz, nato pa se zjutraj preprosto ne počutim tako vzhičeno. Moj odgovor je bil precej radikalen. Svoja občutja preprosto ignoriram. Namesto tega dovolim, da mi jih pomagajo oblačila ustvariti sama.

Poskušaj Nikin Cosmo podcast TUKAJ.

V tem se skriva ves smisel, in ne vem, zakaj to tako dosledno ignoriramo. Verjetno se zdi, kot da nakladam, zato naj ti podam čisto preprost primer. Predstavljaj si, da ves dan preživiš v športnih pajkicah in preveliki bombažni majici. Udobno in sproščeno, skratka prijetno. Nato pa iz omare potegneš eno od svojih najbolj zapeljivih oblek. Dolgo kreacijo v intenzivni barvi, z globokim, vendar okusno krojenim izrezom. Smukneš vanjo, in ker to pač sodi zraven, obuješ še sandale s seksi pridihom.

To je že nekaj povsem drugega, kajne? Morda nisi naličena in namesto brezhibno spete pričeske na vrhu tvoje glave počiva že malce scufana figa (nič ne obsojam!), vendar je občutek drugačen. Gre za tisto posebno drznost, ko se ob pogledu v ogledalo zaveš, da si 'ekstra'. To je moč obleke.

Tudi zato se mi zdi pomembno, da se letos zavedamo pomena oblačil. Dovolimo jim, da za nas pričarajo imenitno razpoloženje. Vsi vemo, kako zelo to imenitno razpoloženje letos potrebujemo. In ker mi nekaj govori, da bomo prav letos po sili razmer božično-novoletna slavja preživljali v svojih dnevnih sobah, sem zate pripravila nekaj namigov, da se boš kljub okrnjenemu številu udeležencev vseeno počutila posebno.

1. Ne kupuj poceni bleščečih oblek.

Razmisli. Kdaj boš tak kos znova oblekla? Glede na to, da se letos dogaja nekakšno kolektivno spreobrnjenje, kjer nam postaja vse bolj jasno, da s cenenimi oblačili delamo škodo sebi, ekonomiji in planetu, je odgovor verjetno: nikoli. Škoda denarja, torej.

Sneg je tu❄️! Izvoli 6 parov ČUDOVITIH zimskih čevljev (v katerih ti ne bo mraz!)

2. Šokiraj.

Naj ti ne bo nerodno. Število udeležencev tvoje zabave bo omejeno na ljudi, ki te že tako gledajo vsak dan in so te spoznali iz vseh zornih kotov. Zato enkrat za spremembo obleci nekaj, kar se v tvoji omari valja že dolgo, ti pa nikdar ne zbereš poguma, da bi temu kosu dala priložnost. Je to tisto ultra mini krilo, v katerem se ne bi prikazala v javnosti, čeprav je totalno 'rokenroler'? Obleci ga!

3. Ustvari gibanje.

S tem ne mislim na plapolajoča šifonasta ogrinjala do tal, ki jih dviguje romantičen vetrc. Ustvari svoj videz, ki ga ne narekuje nihče drug. Nobena vplivnica na Instagramu in nobena znamka. Obleci se tako, da bo malce čudno, igraj se in šele potem razmišljaj o smislu. Prosojna jopica, copati, pižama, zraven pa niz biserov v slogu Chanel? Draga moja, ustvarila si nov trend!

Besedilo: Nika Urbas,

Fotografija: Osebni Arhiv

Kolumna Izraža Osebno Mnenje Kolumnistke In Ne Odraža Nujno Stališča Uredništva.