Kdo nam bo jutri krojil srajčice?

Spoznaj šest modnih oblikovalk, ki bodo s svojimi idejami in domiselnimi kreacijami morda vplivale tudi na tvoj stil. Njihove kolekcije nosijo posebne zgodbe, ki smo jih spoznali na nedavnem tednu mode, kjer so predstavile trende za jesen in zimo ter na temo Spominjam se ustvarile nekaj čudovitih oblačil.

Ana Jelenič (foto: Primož Predalič, osebni arhiv, helena kremelj) Primož Predalič, osebni arhiv, helena kremelj
15. 5. 2013

anaAna Jelenič, 26 let

Ana je v kolekcijo My Princess vpletla vse tiste princeske, ki jih je občudovala kot deklica in pozneje v najstniških letih, ter princesko, kot jo vidi danes.

Smernice za to sezono:  Dogajanje je zelo pestro, morda na trenutke celo malce zmedeno. Izbira je velika, saj je dovoljeno prav vse – lahko si recimo privoščim XL-vintidž srajco in jo skombiniram z novimi adidaskami, kar mi je v bistvu zelo všeč. (smeh)

Slediš trendom?  Prav načrtno jih ne spremljam, razen toliko, kolikor se temu ne morem izogniti. Oblačim in delam vedno samo tisto, kar v določenem trenutku začutim.

Top tri poletne stvari, ki si jih boš privoščila: Marni torbico, torbico Marni, Marni torbico (seveda samo eno).

Kako bi opisala svoj stil? Sproščen, prepleten s kombinacijami zanimivih kosov in majhnih dizajnerskih dodatkov.

Tvoj najljubši kos iz kolekcije? Dolga srajčna obleka z geometrijskim vzorcem v oranžno rdeči barvi, ki je še iz moje kolekcije za pomlad-poletje 2013.

1

nejaNeja Kaligaro, 22 let

Nejina kolekcija Mood of Wood je kombinacija preprostih silhuet s kompleksnimi vzorci in spominja na vonj po lesu, njegovih odtenkih rjave, razgibanih geometrijskih vzorcih ter mešanju modre in zelene barve.

Smernice za to sezono:  Rada pofirbcam, kaj se dogaja na modni sceni, sama pa se zvesto držim črnine. Ker pa vseeno obožujem vse, kar je pisano ali vsaj malo diši po tem, črna oblačila kombiniram z zelo barvnimi dodatki.

Modna ikona: Za zdaj je (še!) nimam, trenutno najbližje temu pa je oblikovalka tekstilij Donna Wilson. V svojem delu povezuje oblikovanje tekstilij z meni poznanim področjem industrijskega in unikatnega oblikovanja.

Tvoj najljubši kos iz kolekcije?  Črno zvonasto krilo, posuto z lesenimi kvadratki. Rada ga imam predvsem zato, ker sem vanj vložila res veliko dela, pa tudi zato, ker je v njem povzeto bistvo moje celotne kolekcije.

2

tinaTina Hribernik, 23 let

Tina je navdih za kolekcijo Cladium našla v spominih na otroštvo. "Uporabila sem prav vse trenutke, od spomina na okus žvečilnega gumija, preživljanja počitnic s sorodniki, mešanja barv različnih cvetic in težkih prešitih odej," pravi Tina.

Slediš trendom? Modne smernice spremljam bolj v smislu, da pregledam številne kolekcije in prebiram različne članke, vendar se z začrtanimi pravili ne obremenjujem. Navdih za oblikovanje pride iz lastne domišljije in drobnih trenutkov, ki me navdihnejo.

Smernice za to sezono: Izpostavila bi potiske, ki so že nekaj časa prisotni med modnimi trendi – vse od rož, črt, pik do plemenskih, historičnih motivov, ki se pojavljajo na vseh kosih brez pravil poleti in pozimi!

Top tri poletne stvari, ki si jih boš privoščila:  XL-plašč, potiskana obleka + nove kopalke – če bo čas dopuščal, bom vse troje naredila sama!

Kako bi opisala svoj stil? Opredeljevanje stila se mi ne zdi pomembno, saj stil ne opisujejo le oblačila, temveč so izraz tistega, kar sporočamo s svojo oseb­nostjo. Lahko me srečate v oranžnih škornjih in pisanem krilu ali v črni barvi od glave do peta – z oblačili nisem obremenjena, jih pa obožujem! (smeh)

Največja vzornica? Tista, ki me vedno znova navdihuje, je ulica pa tudi ljudje, ki jo znajo 'zavzeti'. Posebne ikone nimam, spremljam pa delo številnih oblikovalcev, v zadnjem času predvsem slovenske – priporočam!

Tinin najljubši kos je pisano balonasto krilo.

3

tjasaTjaša Černe, 21 let

Kolekcija re:nostalgija je sestavljena iz Tjašinih spominov, ko je kot navihan otrok brskala po mamini omari in pomerjala njena oblačila. Pravi, da ne bo nikoli pozabila maminega volnenega plašča iz osemdesetih.

Smernice za to sezono: Prihaja sezona živahnih, intenzivnih barvnih kombinacij z različnimi vzorci, kontrasti v materialih ...

Slediš trendom? Pri oblikovanju se načeloma ne oziram na njih, oblikujem po trenutnem občutku, vse pa je odvisno od navdiha.

Top tri poletne stvari, ki si jih boš privoščila: Vsekakor nove sandale, kopalke, mogoče pa se opogumim še za kakšno poletno oblekico z abstraktno poslikavo.

Kako bi opisala svoj stil? Moj stil je preprost in udoben, na trenutke precej športen, najraje pa nosim kavbojke, majico in superge.

Vzornica: V bistvu je nimam, rada pa spremljam kolekcije, ki jih ustvarjajo Jil Sander, Antonio Berardi in Balenciaga.

Najljubši kos iz kolekcije? Celoten videz z rumeno jakno in zeleno pleteno obleko, ki najbolje opisuje mojo kolekcijo.

4

karmenKarmen Sedeljšak, 25 let

Karmen je navdih našla v omamnem vonju rdečih jagod z domačega vrta, v spominu na igranje v sadovnjaku in nabiranju modrikastih borovnic po gozdovih. Kot pravi, je omamni vonj jagod več kot idealen za turobne zimske dni, in prav takšna je njena kolekcija.

Trendi za pomlad in poletje: Moški materiali za ženska oblačila, različne pletenine, modra barva ...

Slediš trendom? Pri oblikovanju se na trende ne oziram, pri mojem stilu je malce drugače. Če mi je določeno oblačilo všeč, ga kupim, če je ravno trendno, še toliko bolje. Sicer pa zagovarjam tezo, da se mora človek v oblačilih predvsem dobro počutiti, zato se mi zdi slepo sledenje trendom precej zgrešeno.

Top tri poletne stvari, ki si jih boš privoščila: Obisk ene izmed modnih prestolnic, dolgo plisirano obleko, vzorčaste balerinke.

Kako bi opisala svoj stil? Minimalističen, na trenutke malo punčkast.

Tvoj najljubši kos iz kolekcije? Rdeče krilo zaradi posebnosti strukture, ki je nastala med sestavljanjem posameznih elementov.

5

Vzornica: Navdihujejo me zelo različne osebnosti tako iz sveta mode kot tudi širše, z različnimi življenjskimi zgodbami in stili. Moja ikona je tako izmišljena sestavljanka stilov različnih oseb in vsega, kar me v danem trenutku navdihuje ...

ninaNina Tomažin, 25 let

Ninina kolekcija SNÖ (kar v švedščini pomeni sneg) se je začela z vonjem po snegu, nadaljevala z Eskimi in končala pri kreacijah toplih oblačil. 

Trendi za pomlad in poletje? Hm, pravzaprav o njih nikoli ne razmišljam.

Slediš trendom? Raje kot trendom sledim sebi pri vsem, kar počnem in nosim.

Top tri poletne stvari, ki si jih boš privošči­la: Kopalke, sončna očala, slamnik.

Kako bi opisala svoj stil? Je mešanica vsega, kar mi je všeč. Včasih sem vsa v črnem, spet drugič pisana v japonskem stilu. Oblačim se glede na počutje in ravno zaradi nešteto kombinacij se mi redko zgodi, da bi bila dvakrat oblečena enako.

Vzornica: Občudujem ljudi, ki znajo slediti sebi. Nekaj jih imam tudi okoli sebe in prav oni me vedno znova navdihujejo.

Tvoj najljubši kos iz kolekcije? V vsakem kosu je toliko mene, da so mi prav vsi pri srcu. Težko bi izbrala najljubšega, če pa že moram, bi izpostavila modro parko s cvetličnim vzorcem.

6

Pripravila: Manca Čampa