Kako slaba (beri poceni) očala poškodujejo tvoje oči

Še preden boš šla v lov za novimi okvirji, preberi, zakaj nikoli ne smeš pozabiti na sončna očala in kako prepoznati kakovostna.

Kako slaba (beri poceni) očala poškodujejo tvoje oči (foto: Profimedia) Profimedia
9. 7. 2016

Sonce je tvoj prijatelj, če z njim ravnaš odgovorno. Zato pač ne gledaš vanj. In nosiš sončna očala, ki so nujna za zaščito oči pred škod­ljivimi ultravijoličnimi žarki.

Da boš kupila očala, ki bodo resnično ščitila tvoje oči, preveri, kaj ti svetuje strokovnjak za tvoje očke – specialist oftalmolog Sebastijan Žuraj, dr. med.

Preveri oznake

Oznaka CE pomeni, da izdelek dosega zahtevane standarde.

"Vendar nalepke, ki so na poceni očalih in obljubljajo UV-zaščito, navadno niso verodostojne," opozarja Sebastjan Žuraj, dr. med.

"Ko kupiš očala v optiki, na stekelcih ne bo nalepke UV 400, ampak zraven dobiš certifikat, ki ti zagotavlja kakovost in pravo zaščito.

Ta stekla so posebej obdelana, centrirana, slika ni popačena, saj leč ne delajo z ukrivljanjem plastike in zato ne nastajajo mikroprizme.

Ne smejo tudi povzročati napak pri gledanju skozi očala, kar je najpogostejši problem, ki ga zaznajo tisti, ki nosijo poceni očala: v tleh se jim delajo luknje ali je slika nečista."

Oftamolog obenem opozarja: "Neprimerna zaščita lahko prav tako kot nezaščita povzroča okvare oči."

Ne le UV 400!

Poleg zaščitnega faktorja je pomembno, da so stekla kakovostna, po navadi so plastična, še boljšo ostrino vida pa imajo steklena stekla (kot pri očalih RayBan aviator), ki pa morajo biti iz kaljenega stekla (zaradi primera razbitja, saj si ne želiš, da bi ti kakšen drobec stekla očal padel v oči).

Tudi okvirji so narejeni iz že na otip kakovostnejše plastike – acetata, ki je pri dražjih in luksuznih očalih večkrat tudi ročno delo (namig za ročno izdelane okvirje: Persol in Bvlgari).

Kaj pa, če so ponarejena?!

Pri ponaredkih po navadi na ročki očal niso napisani model, številka in velikost, plastika na otip je cenena in nekakovostna, detajli pogosto napačni, ob nakupu pa v 'originalnem' etuiju in krpici ni certifikata in mini knjižice z navodili. Dolce & Gabanna?

Čeprav so zelooo dolce, jih ne boš vzela, če na njih ni številk ... Ker ceniš svoj (u)vid.

Očala na očala?!

Če nosiš očala za daljavo ves čas, daj v svoja sončna očala vgraditi dioptrijo.

Optičarka Maja Senčar iz Optike Art nam je povedala, da se to lahko naredi pri skoraj vsakih očalih in da se 'vgraditev' na očalih niti ne opazi. Maja dodaja: "Stekla so lahko tudi z ogledalom, ki je vsekakor 'must have' letošnjega poletja."

Ne veš, kakšna izbrati?

Izberi optiko, kjer bodo poslušali tvoje želje, se posvetovali s teboj in ti svetovali v skladu z najnovejšimi trendi.

Vprašaj jih tudi, ali se redno udeležujejo seminarjev in treningov, saj v tem primeru poznajo vse materiale in najnovejše smernice.

  • Prava očala za na morje

Na morju se najbolje obnesejo polarizirana stekelca, saj odbijajo sončne žarke, ki so močnejši in škodljivejši ob vodi in na njej. Obenem so barve na polariziranih lečah lepše in jasnejše, oči pa bolj počivajo.

  • Za v mestno džunglo

Tja se lahko odpraviš s kakršnimikoli stekli: lahko so svetlejša, ogledalna, temna, polarizacijska, pomembno je le, da so kakovostna in se v njih počutiš dobro.

Ni torej pomembno, ali boš kupila siva, rjava, zelena stekla ali stopenjska (zatemnitev zgoraj je močnejša kot spodaj)– vzemi barvo, ki ti bo pričarala najlepše odtenke poletja.

NE SPREGLEJ: 15 najbolj trendi očal za poletje 2016 po izboru naše urednice mode

Besedilo: Petra Arula, fotografije: profimedia, osebni arhiv

Preberi še: 8 lepotnih trikov, ki obnorijo moške ali pa Blogerka Neja razkrila 3 ključne stvari za uspeh na družabnih omrežjih