Kako prepoznati ponaredek?

Kako ločiti ponaredek torbice, na kateri piše Louis Vuitton ali Gucci od originala? Težko, vendar je mogoče!

2. 8. 2007

Verjetno si v tujini že kdaj opazila ulične prodajalce, ki ti ponujajo izdelke z zvenečimi imeni za sumljivo nizko ceno – za takšne izdelke ti je že od daleč jasno, da gre za ponaredek. Bolj težavni pa so ponaredki, ki se pojavljajo v trgovinah in na spletu!

Prava vojna

S pojavom interneta se je prodaja ponaredkov močno povečala, proizvajalci pa imajo glede tega zvezane roke. Spletna trgovina eBay je na primer pravo gojišče takšnih in drugačnih ponaredkov, ki jih lahko kupiš tudi za velike denarce. A žal je tako, da bo trgovina ponaredkov cvetela dokler se bodo preko spleta prodajali tudi originali. Torej, na kaj moraš biti pozorna?

Natančnost

Postani raziskovalka in pred nakupom preveri vsako podrobnost – model izdelka, kroj in vse malenkosti, tudi vzorec v blagu … Preišči spletne strani s slikami zvezdnic, ki imajo na sebi le originale, nato pa podrobnosti preveri še na domačih straneh proizvajalcev, tam boš lahko natančno pregledala vse podrobnosti, ki jih imajo avtentični izdelki in morda opazila kakšno sicer komaj opazno razliko.

Kupček denarja

Ko boš iz denarnice izvlekla debel šop denarja za nakup originala, se zavedaj, da v veliki meri plačaš ime, nekaj pa je vredno tudi strokovno delo usposobljene ekipe. Nekateri izdelki veliko stanejo tudi zato, ker so izdelani ročno!

Pri originalnem izdelku ne boš zasledila cenene izdelave, vsaka podrobnost pa bo popolnoma dodelana. Znaki, da gre za ponaredek, so lahko hitro opazni, zato opazuj malenkosti:

  • blago, iz katerega je torbica izdelana,
  • šive,
  • zadrgo,
  • ročaje,
  • robove,
  • okraske,
  • našive …
Vse te podrobnosti ponavadi lahko hitro izdajo ponaredek. Čeprav so ponarejevalci vsako leto bolj prebrisani, vedo, da bo stranka iskala odtise proizvajalčevih začetnic na zadrgah in raznih dodatkih ter preverila etiketo. V tem primeru poglej od blizu – monogrami in razni znaki proizvajalca morajo biti vtisnjeni popolnoma čisto – brez pack, šivi etiket pa morajo biti majhni in diskretni. Naj poudarimo, da mora biti izdelek opremljen s certifikatom o avtentičnosti.

Kje lahko kupim?

Spletni nakup opravi le, če kje zaslediš, da proizvajalec podpira prodajo na teh mestih. Na strani kot je eBay pa se pazi prevarantov, ki so vedno en korak pred teboj! Nekaj spletnih strani, kjer prodajajo originale:

Če pa kupuješ izdelek v trgovini, preveri, da je v odličnem stanju, navsezadnje boš zanj odštela ogromno denarja! Če nisi prepričana v kakovost, pa izdelek raje pusti stati na polici!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri