Imaš rada visoke petke?

Potem moraš prebrati naslednjo novico …

6. 6. 2008

Čevlji z visoko peto so morda obvezen modni kos, a račun plačaš večkrat – ne samo na blagajni, pač pa na obroke leta in leta … Poleg neudobja čevlji z visoko peto prinašajo kar nekaj nevšečnosti: obremenijo kolena in s tem povečujejo nevarnost za poškodbe, pritiskajo na prste in v ekstremnih primerih povzročijo tudi njihovo zmaličenje, lahko pa povzročijo krčne žile, saj je zaradi nenehnega pritiska v mečnih mišicah lahko oviran normalen krvni pretok.

Da kljub temu posledic ne bo nosilo tvoje telo, nosi visoke pete po pameti in upoštevaj naslednje nasvete:

  • Po nakupih se odpravi popoldne: Takrat je noga zatečena in ravno pravšnja za pomerjanje. Če te čevelj tišči, ga ne boš kupila, kajne? Torej … če si do zdaj nakupovala v dopoldanskem času, je v tvoji omari zagotovo polovica čevljev, ki so ti premajhni.
  • Med hojo ne hodi samo po prstih: Razgibaj mečne mišice tako, da stopiš na peto – le če je dovolj trdna za varen korak. Če ni – zamenjaj čevlje!
  • Ne pretiravaj z višino: Višje čevlje prihrani za posebne priložnosti, za vsak dan pa raje izberi tisti parček z nižjo petko.
  • Vsak dan nov čevelj: V vsakih čevljih hodiš drugače in s tem je tudi pritisk na določene dele stopala drugačen. Zato nikar dva dni zapored ne obuj istih čevljev, da se noga ne bo preveč nagarala le na določenih predelih.
  • Na poti brez pet: Če moraš v službi hoditi v visokih petkah, vsaj na poti do tja obuj drug – udobnejši parček. Tako boš svojim nogam prihranila trpljenje, pa še čevlji bodo ohranjeni, če jih boš nosila manj časa.
  • Prenašaj težo: Ko dlje časa stojiš v visokih petah, dodatno obremeniš prste. Da bi ta pritisk malo razbremenila, pol minute stoj na eni nogi in nato položaj zamenjaj. Takoj, ko boš imela priložnost za sedenje, pa nogi dobro raztegni.