Si novo majico oblečeš še preden jo opereš? Ko boš prebrala TOLE👇🏼, tega nikoli več ne boš storila!

Si si včeraj kupila nekaj novih kosov, danes pa jih že nosiš v svet? Tega v prihodnje raje ne počni ...

Si novo majico oblečeš še preden jo opereš? Ko boš prebrala TOLE👇🏼, tega nikoli več ne boš storila! (foto: Profimedia) Profimedia
18. 5. 2019

Seveda se je težko zadržati, da čudovitega novega kosa ne bi takoj pokazala svetu, a je zate verjetno veliko bolje, da s tem počakaš dokler novih oblačil ne opereš.  

Zelo pomemben razlog, da v prihodnje opereš svoje nove kose JE...

Malo potrpljenja se izplača, še posebej kar se tiče novih kosov oblačil. Strokovnjakinja in poznavalka tekstilne industrije Lana Hogue pravi, da je absolutno nujno POTREBNO, da vsa nova oblačila, ki so v neposrednem stiku s tvojo kožo, opereš.

Zakaj? Ne samo, da je v majhni slabo prezračeni garderobi isti kos pred teboj pomerilo nič koliko ljudi, ki so obenj drgnili svojo kožo, temveč so na tkanini tudi ostanki kemikalij, ki so bile uporabljane med proizvodnjo. "Večina kemikalij, ki jih uporabljajo za barvanje tekstila, povzroča vnetje kože," še pravi Lana Hogue.

Neoprana oblačila lahko škodujejo tvojemu zdravju

Oblačila tovarne pogosto poškropijo s sprejem proti plesni. Če pred uporabo tekstila ne umiješ, prav te spojine nanašaš na telo. Morda se sliši, kot da ti to ne more škoditi v tako kratkem času, vendar ima lahko na dolgi rok resne posledice.

Zakoni o tem, koliko kemikalij lahko proizvajalci nanesejo na oblačila, so različni med državami. Koliko kosov z oznako Made in Slovenia imaš v omari? Se nam je zdelo, da bolj malo. V revnejših državah je kemična obdelava oblačil manj regulirana kot je morda pri nas. 

Naslednjič torej umij nova oblačila. Še posebej spodnje perilo! Če gre za zunanja oblačila, kot so vetrovke ali plašči, lahko ta korak preskočiš.

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Bojkotiraš frizerja in se raje strižeš doma? VSE bo okej, če boš upoštevala TOLE

Priporočamo tudi: TO je sestavina, ki je v starem Rimu veljala za eliksir lepote (+fantastičen DOMAČ recept)