Festival prostovoljstva z vintage menjavo

Na Festivalu prostovoljstva, ki bo 23. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani, bodo izmenjavali in podarjali stare kose garderobe!

20. 5. 2011

Izmenjava oblačil na Festivalu prostovoljstva bo mogoč v ponedeljek, 23. maja, med 14. in 17. uro, na ljubljanskem Prešernovem trgu. Dogodek organizira Društvo Ekologi brez meja (projekt Tovarna dela – tekstil).

5 za 5

Izmenjava oblačil, ki jo organizira društvo Ekologi brez meja v okviru projekta Tovarna dela – Tekstil, je odlična priložnost, da zamenjaš oblačila, se znebiš 'cunjic', ki jih ne nosiš več, obenem pa obogatiš garderobo s kakšnim 'novim-starim' kosom oblačila. Izmenjava je zdaj že redni dogodek društva in bo potekal po načelu blagovne izmenjave - prinesi 5 odnesi 5. Vsak prinese 5 kosov oblačil, ki se jih je naveličal iz različnih razlogov, jih odda na mizo in s tem dobi pravico vzeti enako število poljubnih kosov, ki so jih prinesli drugi udeleženci.

Če ti ni do izmenjave, pa imaš vseeno gnečo v omari, te vabijo, da prineseš in jim enostavno podariš odvečna oblačila, uhane, torbice in ostale modne dodatke ter hišne tekstilije. S tovrstno donacijo boš podprla projekt Tovarna dela - Tekstil, v sklopu katerega se bo ustanovilo socialno podjetje, ki bo zaposlovalo ljudi iz najbolj ranljivih skupin.

Kaj zbirajo?

Oblačila in dodatki

  • moška in ženska oblačila: dnevna oblačila ( hlače, krila, bluze, srajce, brezrokavniki, obleke, suknjiči, blazerji), oblačila za prosti čas (hlače, krila, puloverji, jopice, jakne), športna oblačila(trenirke, trikoji, T- shirti), vrhnja oblačila (plašči, jakne, bunde), nosečniška oblačila, oblačila za močnejše postave, otroška oblačila, spodnje perilo,
  • modni dodatki: nakit, rute, pasovi, torbice, nahrbtniki, potovalke, čevlji v paru, usnjeni izdelki.

Sprejemajo le oprana oblačila.

Hišne tekstilje

  • posteljnina, rjuhe, pregrinjala, prešite oddeje, brisače,
  • prti in zavese.

Vljudno vabljena!

Več o projektu

Tovarna dela - Tekstil

Tovarna dela - Tekstil je projekt socialnega podjetja s tekstilno dejavnostjo za zbiranje, obdelavo, preoblikovanje in prodajo rabljenega tekstila, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad.

Namen projekta je osveščanje javnosti o pomenu ločenega odlaganja tekstilnih odpadkov, vzpostavitev učinkovitega sistema zbiranja rabljenih oblačil in razvoj zaposlitvenih možnosti ter zelenih delovnih mesta za ranljivi ciljni skupini iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih starejših od 50 let. Cilj projekta je ustanovitev socialnega podjetja, ki bo z zaposlovanjem ranljivih ciljnih skupin nadaljevalo z izvajanjem ekonomsko vzdržne dejavnosti zbiranja, obdelave in nadaljnje prodaje rabljenih oblačil. Projekt je mrežni projekt nevladnih organizacij, regionalnih institucij ter podpore zasebnega sektorja. V njem sodelujejo Mladinski center Dravinjske doline, Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva, Zadruga dobrote, Društvo Ekologi brez meja, Okoljsko raziskovalni zavod in pridružena partnerja združenje Grupa ter Zavod Pika.