Dnevi mode, modne fotografije in videa v Umetnostni galeriji Maribor

V koprodukciji z Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012/Terminal 12 in pod kreativnim vodstvom Projekta27 bodo v Umetnostni galeriji Maribor potekali dnevi mode, modne fotografije in videa.

30. 5. 2012

Na razstavah, performansih, predstavitvah in okroglih mizah se bodo predstavili številni domači in tuji ustvarjalci s področja modnega oblikovanja, ki jim je skupen kritičen in uporniški duh ter svojevrsten pogled na družbene trende.

Enega osrednjih dogodkov Projekta Radar predstavlja razstava izbranih modelov znanega japonskega modnega oblikovalca, ki ustvarja in živi v Parizu, Kojija Tatsuna, ki se bo dogajanja na Projektu Radar tudi osebno udeležil. Njegove stvaritve so kot skulpture in reliefi, kjer se prepletata sodobna tehnologija in obrt.

Sledi ji konceptualna razstava, poimenovana po datumu njene postavitve, 01-06-2012, kjer se bodo pod vizijo večnega v belem podpisali domači modni oblikovalci Peter Movrin, Ivan Rocco, Petja Zorec, Nena Florjančič, Ana Jelinič, Anđela Lukanović, Katja Magister, Sanija Reja, Dajana Ljubičić, Špela Hvale, Jelena in Svetlana Proković - JSP, Nataša Peršuh – Natasa Persuh, Zoran Garevski - Garevski, Maja Mehle - MÊHLÊ, Nataša Hrupič, Nika Urbas - Maria Moderna, Matevž Faganel – m*faganel, Alenka Globočnik - Akultura, Nika Ravnik - NiOka, Aleksandra Brlan, Marjeta Grošelj – Torbice Grošelj in Ana Lazovski - AL. Z modnimi fotografijami in videom se bodo predstavili: Saša Hess (Slovenija), Bruna Kazinoti (Hrvaška), Aleksandar Kujučev in Marko Sovilj (Srbija).

Na modnih performansih bodo s kreacijami sodelovali: Peter Movrin, Petja Zorec, Nena Florjančič in Ivan Rocco (Young & Squat); Nataša Hrupič in Zoran Garevski – Garevski (Slovenija); Nika Urbas – Maria Moderna in Maja Mehle - MÊHLÊ (Slovenija/Velika Britanija), Jelena in Svetlana Proković – JSP (Slovenija/Srbija), Tamara Radivojević, Ana Ljubinković (Srbija), Andreja Bistričić in Maja Merlić - Dioralop (Hrvaška), Viktorija Vržesnevskaja - Madame Demode (Hrvaška), Dragan Hristov in Elena Apostolovska – Ludus Loves Fashion ter Aleksandra Mitkovska (Makedonija).

Poleg razstav in modnih performansov bodo potekale tudi okrogle mize, na katerih bodo gostje spregovorili o aktualnih in kritičnih vprašanjih modnega in umetniškega sveta.

Na ločenih okroglih mizah se bosta predstavila nenadkriljivi in samosvoj japonski modni oblikovalce Koji Tatsuno, svetovalka, avtorica, stilistka, novinarka in blogerka Kristin Knox ter Emil Rebek, Slovenec, modni direktor italijanske revije L'Officiel Hommes Italia, ki že vrsto let živi in dela v Milanu ter drugi tuji gostje.

Kje? V Umetnostni galeriji Maribor, Strossmayerjeva 6.

Kaj? Vabijo od 1.-3. junija na dogodke ob Projektu Radar/dnevi mode.

Kdaj? Otvoritev je na sporedu že v petek, 1. junija 2012 ob 19.00.

Na dogajanja v oviru Projekta Radar bo vstop prost.