Ciganski duh Shakire

Kolumbijska pevka in dobitnica dveh gremijev je nazadnje srca po svetu osvojila z uradno nogometno himno Waka Waka (This Time for Africa).

Ciganski duh Shakire (foto: Aleks Štokelj) Aleks Štokelj
27. 8. 2010

Svojo prvo pesem z naslovom The Crystal Rose (Kristalna vrtnica, op. p.) pa je napisala že pri štirih letih. Kmalu zatem je v bližnjem lokalu, ki je slovel po arabski glasbi in kamor jo je peljal oče, odkrila tudi svojo strast do plesa.

Takrat je mlada Shakira prvič začutila vzhodnjaški ritem, zaplesala na tamkajšnji mizi in doživela bučen aplavz prisotnih.

Visok inteligenčni kvocient

Njeno vsestranskost in uspeh pripisujejo tudi visokemu inteligenčnemu kvocinetu, ki naj bi se vrtel okoli 140. Pri osmih letih jo je oče po tem, ko je razglasil bankrot in je morala družina prodati vse premoženje, odpeljal v eno od kolumbijskih sirotišnic, da bi videla, kako je lahko življenje še slabše. Takrat si je Shakira prisegla, da bo nekoč, ko bo slavna in bogata, pomagala tem otrokom. Danes obljubo vestno izpolnjuje, saj je poleg številnih doborodelnih akcij zvesta Unicefova ambasadorka dobre volje.

Pripravila Špela Jambrek

Foto: Aleks Štokelj