Če boš upoštevala teh 5 nasvetov, bodo tvoja oblačila še dolgo izgledala kot NOVA (tudi, če jih boš veliko prala!)

Ne glede na to, ali gre za oblačila pisanih, temnih ali svetlih barv, so to nasveti, s katerimi lahko učinkovito podaljšaš življenjsko dobo svojih oblačil.

15. 11. 2019 | Promocijsko sporočilo

Nasvet št. 1: oblačila peri v posebnih vrečkah za oblačila

Če želiš, da tvoja oblačila ostanejo nepoškodovana, ti vsekakor svetujemo uporabo posebnih vrečk za pranje občutljivega perila. Te bodo oblačila ščitile pred poškodbami in jim nudile maksimalno zaščito pri pranju, izpiranju in centrifugiranju. Hkrati pa bo zaščiten tudi pralni stroj pred morebitnimi tujki, ki jih lahko pozabiš, npr. v žepih. Vrečke so še posebej koristne pri pranju perila z zadrgami in gumbi ter občutljivejšega perila, kot so modrčki, čipka itn.

Nasvet št. 2: pred pranjem oblačila obrni

Ta nasvet še posebej upoštevaj, ko pereš majice, hlače in ostale kose s potiski in bleščicami, saj bo preprečilo poškodbe in obrabo tkanine ter vzorcev. Omilila pa boš tudi “muckanje”. Po pranju se izogibaj puščanju mokrega perila v pralnem stroju; kar se da hitro ga vzemi iz stroja in ga posuši. Tako ne boš imela težav z neprijetnim vonjem in nepotrebnim gubanjem, ki bo olajšalo likanje.

Nasvet št. 3: izberi pravi detergent za pranje

Detergent v veliki meri vpliva na življenjsko dobo oblačil, zato bodi pri izbiri selektivna in ne kupi kar prvega, ki ga opaziš na trgovinski polici.

Nove kapsule Persil Disc, s 4 močnimi komorami in tehnologijo Deep clean ohranja obstojnost barv, odstranjuje madeže, neguje perilo in ohranja svežino. Zaradi najsodobnejše patentirane tehnologije bodo kapsule Persil Disc tvoja rešitev za popolnoma čisto perilo. Pomagale ti bodo preprečiti preveliko odmerjanje in prihraniti čas pri pranju. Najdeš jih lahko v dveh različicah: Persil Discs Regular in Persil Discs Color, ki sta popolna kombinacija za belo in barvno perilo.

Nasvet št. 4: voda za pranje naj bo hladna

Res je, da pranje z vročo vodo oz. na visokih temperaturah uničuje bakterije, vendar pa pri večini oblačil to ni potrebno. Prav tako se naravne tkanine na visokih temperaturah rade skrčijo. Pranje s hladno vodo ne bo podaljšalo le življenjske dobe tvojih oblačil, ampak bo pripomoglo k nižjemu računu za elektriko. Hkrati pa boš naredila tudi nekaj dobrega za okolje.

Nasvet št. 5: pravilno razvrsti perilo glede na barve, umazanost, tkanino ...

Pomembno je, da ne mešaš občutljivih tkanin, kot sta npr. volna ali svila, z bolj grobimi tkaninami, kot so brisače in da zelo umazanega perila ne pereš skupaj z rahlo umazanim (na primer samo s prepotenimi oblačili). Pri barvnih kosih oblačil bodi pozorna, da jih pereš skupaj s sorodnimi barvami, kajti zelo močne barve (kot je npr. rdeča) lahko pustijo madeže na drugih tkaninah. Poskusi dosledno upoštevati tudi etikete za nego oblačil.