Ženske in alkohol

24. 10. 2002
Ženske in alkohol

Res je, da je od alkohola odvisnih več moških kot žensk, vendar pa zadnje raziskave kažejo, da se povečuje tudi število ženskih odvisnic od te opojne droge. Zaskrbljujoče je, da so na seznamu predvsem mlade izobražene ženske.

Marjeta je tisti večer že spila nekaj koktejlov, ko ji je nekdo ponudil tekilo. S pogledom je preletela sodelavce, rdečica na obrazih je izdajala njihovo opitost. Marjeta, 26 let, je slab mesec zaposlena v marketinškem oddelku znanega podjetja. Takrat je šla prvič ven z novimi sodelavci. Večina je moških njenih let in pri pitju prav nič ne oklevajo. Brez pomisleka je tudi sama na hitro zvrnila ponujeno tekilo.

Prisotna družba jo je občudujoče gledala in jo pri tem podžigala. Čez čas je njen zvonki smeh za mizo zamrl. Trudila se je stati na nogah in se hudo opotekala, ko jo je nadrejeni sodelavec peljal proti stranišču. Kot v sanjah se še spomni zbadljivega komentarja priletnega natakarja: “Ja, punce se obnašate, kot bi bile fantje, mislite, da imate jajca, zjutraj pa ugotovite, da jih kljub vsemu nimate. Feminizem gor ali dol, tole lahko postane nevarno.”

“Res sem želela narediti dober vtis pri mizi in pokazati, da zmorem toliko kot oni,” je kasneje opravičevala svoje dejanje Marjeta, ki se še vedno z grozo spominja neljubega dogodka. Trdi, da se nikoli ni počutila tako neumno kot naslednje jutro. Sklenila je, da si tega ne bo več dopustila.

O dejavnikih ženskega pitja

Razlogi in vzorci pitja pri ženskah, ki lahko vodijo k tveganju za alkoholizem, so zelo različni: to je lahko popivanje, pitje za zmanjšanje občutka sramu, za boljše počutje. Pogosto skušamo z alkoholom v krvi narediti boljši vtis na skupino, z njim laže izrazimo čustva, prikrijemo nesamozavest, idr. “Tovrsten ‘vse ali nič’ pristop je pri ženskah najpogostejši prav v dvajsetih letih in zamre proti koncu tega obdobja,” pojasnjuje dr. Zdenka Čebašek - Travnik, specialistka za psihiatrijo na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.

“Vpliv hormonskih sprememb na obravnavani pojav pri ženskah še ni v celoti znan, a dejstvo je, da se pri mnogih ženskah, ki trpijo zaradi predmenstrualnega sindroma, pojavi povečana želja po alkoholu,” dodaja psihiatrinja.

Izkušnje tudi kažejo, da so ženske, odvisne od alkohola, pred nastankom odvisnosti večinoma bolj osamljene, negotove vase, imajo nizko samospoštovanje in so bolj nagnjene k potrtosti kot moški.

Tipičen dejavnik ženskega alkoholizma predstavljajo moški (v službi, na zmenku, v skupnem stanovanju, ljubezenskem razmerju). Podobno kot Marjeta se tudi številne druge ženske na tak način poskušajo kosati z moškimi oziroma meriti svoje moči po moško, opozarjajo strokovnjaki. Čeprav ženske stremimo k enakopravnosti z nasprotnim spolom, opijanje nikakor ne bi smelo soditi med področja, kjer jih poskušamo ujeti.

Zvrniti kozarček po moško

Še posebej je žensko kosanje na moški način značilno v pretežno moških delovnih kolektivih, kjer je pijača po službi težko pričakovan dogodek dneva, saj pomaga prebiti led med sodelavci in zmanjšuje napetost napornega službenega dneva.

Jerneja (28) je že v srednjo šolo in na fakulteto hodila skorajda s samimi fanti. Že od nekdaj je čutila, da ima precej moških hormonov, in delno je tudi to pripomoglo, da se je odločila za računalništvo. Moška družba ji je bila blizu, z njo tudi njene navade. V službi se je trudila biti vzorna programerka, ki se lahko pri delu meri z moškimi kolegi.

Notranji pritisk pa je ohranila tudi po službi, ko je z njimi odhajala na ‘moške’ pogovore ob pivu in viskiju. Tesen stik s kolegi se je izkazal kot njena družabna in profesionalna prednost, precej slabše pa je vplival na njeno počutje.

Jernejin primer še zdaleč ni osamljen. Dr. Čebaškova pravi: “Spremembe v socialnem okolju so prinesle tudi drugačne pivske navade med ženske. Novejše raziskave so pokazale, da na ženski vzorec pitja vpliva pivsko vedenje njihovih partnerjev ali drugih pomembnih oseb. Če torej ženske delajo v pretežno moškem kolektivu ali v kolektivu, kjer imajo moški več moči, je verjetno, da se bodo zgledovale po moških kolegih. Če ti pijejo več, jim bodo sledile.”

Naročanje alkoholnih pijač je lahko tudi prikladen izgovor, ki olajša začetek zveze z novim fantom. Le kaj lažje premaga nervozo na zmenku kot tretji kozarček opojne pijače? Ko je Vanja, 28 let, začela hoditi z Matejem, se je vsak njun zmenek pričel z gin tonikom, pri večerji sta izpraznila steklenico vina, preden sta se odpravila domov, sta se ponavadi ustavila še v nočnem lokalu.

“Matej je pijače naročal tako suvereno, da nisem upala pokazati svoje volje,” pravi Vanja. “Pa tudi zdelo se mi je čisto fino. Nekaj mesecev sem tako sledila vsakemu njegovemu koraku, dokler se ni zalomilo in sem po ne vem katerem kozarcu obležala popolnoma brez zavesti. Nobeden od naju se ni zavedal, da pri pitju zaradi bioloških zakonitosti ne zmorem njegovega tempa,” je razložila Vanja.

Psihiatrinja razlaga: “Tudi če enako težka moški in ženska popijeta enako količino alkohola, bo koncentracija alkohola v krvi ženske večja. To si razlagamo z dvema razlikama med moškim in ženskim telesom. Žensko telo je sestavljeno iz več maščobe in manj vode. Ker se alkohol topi v vodi, manj vode pomeni večjo koncentracijo alkohola.

Druga razlika je v količini encima dehidrogenaza. Ta razgrajuje alkohol v črevesju, še preden pride v kri. Moški imajo tega encima občutno več, zato se v moških telesih vsrka v kri manj alkohola kot v ženskih. Te razlike deloma pojasnjujejo, zakaj se pri ženskah odvisnost razvije hitreje in ima tudi hujše posledice. Tudi umrljivost je pri ženskih alkoholičarkah večja kot pri moških.”

Črne pivske novice

Od vseh substanc je alkohol najnevarnejša droga, saj je v zahodni civilizaciji njegovo uživanje tako socialno kot kulturno sprejemljivo. Hkrati je alkohol edina droga, ki škodljivo učinkuje na celotno človekovo telo. “Čezmerno uživanje alkoholnih pijač je eden od pomembnih dejavnikov za nastanek raka. Pri ženskah vedno več raziskav potrjuje povezanost med pitjem alkohola in rakom na dojki. Povzroča pa tudi številne druge bolezni, kot so okvare jeter, srčne mišice, perifernih živcev, predvsem pa duševne motnje – depresivnost in odvisnost od pomirjeval,” navaja dr. Čebaškova.

V letu 2000 je v Sloveniji zaradi vzrokov, ki se neposredno pripisujejo alkoholu, umrlo 487 ljudi, največ od teh zaradi okvare jeter. Do 30. leta je iz različnih vzrokov, povezanih z alkoholom, umrlo 5 moških in 1 ženska. Alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč pa je bilo v tem letu kar 3661, od tega je bila večina moških (podatki so iz analize škodljivega pitja v letu 2000 v Sloveniji, ki jih je posredovala dr. Janja Šešok, dr. med., spec. socialne medicine).

Poleg nevarnosti za zdravje in potencialno odvisnost ima intenzivno opijanje (to je tisto, ki ima za namen opitost) tudi druge škodljive posledice. Pijane ženske se namreč hitro fizično poškodujejo, npr. pri padcih, precej hitreje pa v takšnem stanju tudi spijo z moškim, ki ga trezne ne bi spustile blizu. Prepogosto opijanje, povezano z neprimernim obnašanjem, lahko hitro škoduje razmerju, prijateljstvu, karieri.

Opite ženske so pogost plen spolnih zlorab, najsi pijejo v ženski ali moški družbi. “Tudi v Sloveniji so znani primeri opitih in nato posiljenih žensk. Žal jih vse premalo pride na sodišče, ker se bojijo prijaviti posiljevalce. Sram jih je lastne opitosti, bojijo se, da kot takšne ne bodo verodostojne priče in jim na sodišču ne bodo verjeli. Žal se take zgodbe samo zapletajo in te ženske hitro postanejo odvisne od alkohola, svojo bolečo zgodovino pa odkrijejo – če sploh kdaj – šele na zdravljenju,” meni dr. Čebaškova.

Trend: alkoholizem pri mladih ženskah

Tuji strokovnjaki svarijo pred zahodnim trendom naraščanja alkoholizma med mladimi ženskami. V ZDA na primer beležijo kar 125-odstotni porast opijanja na ženskih univerzah. Z ene od mešanih univerz pa je lani zaradi zastrupitve z alkoholom ali različnih poškodb kot posledic alkoholiziranosti končalo dvakrat več študentk kot njihovih moških kolegov.

Zanimivo je, da je slovenska raziskava o pivskih navadah nakazala podobne rezultate – da med ženskami pijejo največ tiste, ki so mlade in imajo višješolsko izobrazbo.

Angleški psiholog Paul Brown to težnjo pri mladih ženskah razlaga v povezavi z iskanjem njihove identitete. Nesamozavestnim dekletom, ki še iščejo svojo lastno identiteto, alkohol daje začasen smisel in občutek, da imajo vse pod nadzorom.

V tem smislu je odgovor moškemu pitju kot načinu iskanja ženske identitete vedenje (obnašanje), ki je šlo čez rob. Pri iskanju svoje neodvisnosti bi se zato mlade ženske morale zavedati pomembne razlike, ki obstaja med razbijanjem moških privilegijev in ponotranjenim destruktivnim ‘mačo’ obnašanjem, za katerega je priporočljivo, da ga obvladajo tudi moški sami.

Iskanje identitete poteka prav tako skozi modele (like), prikazane v popularni kulturi, ki občinstvo preplavljajo z glamuroznimi prizori pitja. Tako na primer dekleta iz Seksa v mestu neprestano srkajo koktejle v barvi svojih kostimov. Celo zadnji filmski hit popularne najstniške zvezdnice Britny Spears prikazuje mlade ženske, ki ‘rejvajo’, potem ko so izpraznile opojno vsebino mini bara. Nato pa o njih piše kronika.

Navada intenzivnega pitja se ponavadi iz univerzitetnih dni zavleče tudi v obdobje, ko šolske klopi zapustimo, opozarja dr. Čebaškova. “Raziskav o vzrokih, ki bi nam dale odgovor na to vprašanje, še nimamo. Iz izkušenj, tudi mojih lastnih, pa lahko povem, da je pred dvajsetimi leti pilo zelo malo študentk, še manj se jih je opijalo.

Tradicionalna prepričanja o tem, da je opijanje za žensko skrajno neprimerno vedenje, so bila takrat dokaj močna. Po drugi strani pa je bilo med študenti manj razpoložljivega denarja in manj možnosti za zabave. Seveda to ne pomeni, da je vladala prepoved pitja alkohola, ali da študentke sploh niso pile, gotovo pa je bil pojav manj razširjen kot danes,” dodaja strokovnjakinja.

Na meji odvisnosti

Največja past intenzivnega opijanja je trenutek, ko spoznate, da ne morete kar tako nehati. Čeprav popivanje ne vodi nujno v alkoholizem, zanj obstaja večja nevarnost kot pri ženskah, ki niso nikoli pile, oziroma nimajo predispozicijskih razlogov za alkoholizem (žrtve spolne zlorabe, spolne motnje, depresivna obdobja …).

Večja nevarnost kroničnega pitja obstaja, če z intenzivnim pitjem ne prenehate vsaj nekaj let po zaključeni fakulteti.

Na srečo večina priložnostnih pivcev ‘pride k sebi’, ko preživijo najbolj nora leta. Soočeni z večjo odgovornostjo in bolj ustaljenim življenjem pa tako ali tako nezavedno spremenimo navade.

Renata, 25 let: “Svoj zadnji rojstni dan sem praznovala s prijateljicami v obmorskem mestu. Velika ‘fešta’ ob četrt stoletja je trajala kar štiri dni, vsak dan smo našle nov razlog za pitje in praznovanje. Peti dan sem odšla k staršem, kjer smo ponovno nazdravljali, nato k babici in še ostalim prijateljem. Osmega dne sem se, kot vsak dan prej, zbudila z groznim mačkom in po načelu klin se s klinom zbija hitro zvrnila dva kozarčka, da sem se počutila bolje. In tako naprej, še nekaj dni.

Po desetih dneh pitja sem doživela trenutek streznitve. Pogledala sem vase in se zavedla, kaj počnem. Zgrozila sem se. Od tistega dne se nisem več napila, alkohol sovražim, še bolj pa tigrovo glavo. Po končanem študiju sem si našla tudi resno službo in dobro delovno ekipo, kjer so pomembne popolnoma druge vrednote. Mirno lahko rečem, da sem sedaj srečna.”

Alkohol vedno uživajte ‘z glavo’!

Zmerna pivka ste, kadar ste same sposobne določiti čas in kraj pitja, količino in vrsto pijače ter družbo.

Po mnenju strokovnjakov so manj tvegane količine zaužitega alkohola za zdrave odrasle ženske, ki niso noseče:

  • do 1 enoto (10 gramov) na dan,
  • do 7 enot (70 gramov na teden),
  • manj kot 4 enote (40 gramov) ob eni pivski epizodi in upoštevanju skupne tedenske količine.

Enota je izraz, ki se uporablja za enostavno ocenjevanje količine zaužitega alkohola pri posamezniku.

V Sloveniji ima enota alkohola 10 gramov alkohola in se nahaja v 1 decilitru vina ali četrt litra piva ali v 0,3 decilitra žgane pijače.

Andrea Rozina

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec