Zajtrk: 5 idej za pripravo zajtrka vnaprej (+vzelo ti bo zelo malo časa!)

14. 6. 2017
Deli
Zajtrk: 5 idej za pripravo zajtrka vnaprej (+vzelo ti bo zelo malo časa!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zjutraj nimaš časa za zajtrk? Kaj pa če bi si ga pripravila že večer prej in ga zjutraj samo pojedla? No, potem je tukaj 5 receptov, ki so ravno pravi zate!

Brez zajtrka si nekateri ne predstavljajo začetka dneva, spet drugi pa nanj še prevečkrat pozabijo. Si med njimi tudi ti?

Naš prvi obrok nam da energijo za vse podvige, ki nas čakajo tisti dan, zato je pomembno, da ga ne izpuščamo.

Ker vemo, kako je, ko ti zjutraj primanjkuje časa, smo zate pripravili 5 enostavnih in hitrih receptov za zajtrk.

Njihova prednost je predvsem v tem, da si jih lahko pripraviš že večer prej ali pa jih vzameš s seboj v službo!

1. Jajčni muffini

Tu so muffini brez sladkorja! Pripraviš jih v trenutku, zdržijo pa lahko tudi cel teden.

Sestavine za 6 muffinov:

  • 6 jajc
  • sol in poper za okus
  • ½ skodelice kuhane/dušene nasekljane špinače (pazi, da jo dobro ožameš)
  • 1/3 skodelice kuhane/popečene slanine ali šunke/piščančjih prsi
  • 1/3 skodelice ribanega sira
  • kokosova maščoba/maslo za namastitev pekača (opcijsko)
Radovedni Slovenci: znano, kako razširjena je uporaba ChatGPT in podobnih orodij

Postopek:

Pečico predhodno segrej na 190 stopinj in pekač za muffine premaži s kokosovo maščobo/maslom ali pa vanj položi papir za peko (lahko uporabiš tudi silikonske modelčke za muffine).

Jajca umešaj dokler ne dobiš popolne rumene mase in dodaj špinačo, slanino in sir ter vse skupaj premešaj.

Mešanico razdeli enakomerno v 6 modelčkov ter peci 15 – 18 minut.

Muffine lahko shraniš v hladilnik (če jih nimaš namena takoj pojest), kjer lahko ostanejo tudi en teden, tako da imaš lahko zajtrk pripravljen za več dni vnaprej.

2. Jajčni sendvič z rukolo in rikoto

Hitro pripravljen zajtrk, ki ga lahko kot malico vzameš tudi s seboj v službo.

Sestavine:

  • 4 rezine polnozrnatega kruha
  • 2 skodelici rukole
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 in pol žlice limoninega soka
  • sol in poper za okus
  • 4 velika jajca
  • ¾ skodelice rikote (lahko tudi skute)
  • ¼ skodelice ribanega trdega sira (parmezana)
  • 1 čajna žlička svežega timijana (opcijsko)

Postopek:

Rezine polnozrnatega kruha na rahlo popeci (lahko jih predhodno premažeš s kokosovo maščobo ali maslom), da postanejo zlate barve – lahko kar na ponvi.

Rukoli dodaj 2 čajni žlički olivnega olja, limonin sok, malo soli in popra ter premešaj.

V ponvi speci jajca (kot ponavadi) in dodaj 1 čajno žličko olivnega olja. Najbolje je, da jih najprej 2 minuti pečeš, nato pa pokriješ s pokrovko in "dušiš" še 2 minuti.

Namesto jajca na oko, lahko izbereš tudi kuhano jajce in pripraviš zajtrk že večer prej.

Rikoti dodaj malo soli, parmezan in timijan. Nato na popečen kruh položi plast rikote, plast rukole in na vrh jajce ter dodaj še malo soli in popra.

3. Namočeni ovseni kosmiči z borovnicami in mandlji

Tudi to jed si pripraviš že en večer prej, tako da ga zjutraj samo še poješ! :)

Sestavine:

  • 1/3 skodelice ovsenih kosmičev
  • ½ skodelice mandljevega mleka (lahko tudi navadno)
  • 1 čajna žlička chia semen
  • ½ žlice javorjevega sirupa ali medu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (opcijsko)
  • 2 žlici nadrobljenih mandljev
  • ½ banane (narezane)
  • 1/3 skodelice borovnic (lahko tudi jagod, malin, …)

Postopek:

Zmešaj ovsene kosmiče, mandljevo ali navadno mleko, chia semena, javorjev sirup ali med in vanilijo.

Shrani v nepredušno posodo in daj čez noč v hladilnik. Zjutraj premešaj in dodaj nadrobljene mandlje, narezano banano in borovnice (ali drugo jagodičevje).

4. Ovseni muffini z banano in bučkami

Tudi te muffine si lahko narediš vnaprej in jih shraniš v hladilnik, tako da bodo naslednji dan (ali dva, tri) že pripravljeni za hiter in zdrav zajtrk!

Sestavine:

  • 1 žlica mletih lanenih semen + 3 žlice vode (namesto vode lahko tudi jajce)
  • ¼ skodelice naravnega arašidovega ali mandljevega masla (oboje lahko narediš tudi sama: samo dobro zmiksaš arašide oziroma mandlje)
  • ¼ javorjevega sirupa oziroma medu
  • 3 majhne banane
  • 2 majhni bučki
  • ½ skodelice mandljevega mleka (lahko tudi navadnega ali kateregakoli drugega)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (opcijsko)
  • 3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1 čajna žlička cimeta
  • malo soli
  • opcijsko: koščki temne čokolade ali orehi

Postopek:

Pečico predhodno segrej na 190 stopinj in pekač za muffine premaži s kokosovo maščobo/maslom ali pa vanj položi papir za peko (lahko uporabiš tudi silikonske modelčke za muffine).

Lanena semena in vodo (oziroma jajce) zmešaj in pusti, da se naredi kot nekakšen "gel".

Banane daj v veliko skledo in jih pretlači z vilico ter dodaj naribane bučke, mandljevo ali navadno mleko, vanilijo, arašidovo ali mandljevo maslo, javorjev sirup ali med in "gel" iz lanenih semen ter vse skupaj dobro premešaj.

Maso porazdeli v modelčke za peko ter peci 23–28 minut.

Hrani jih v hladilniku v nepredušno zaprti posodi, lahko pa jih daš tudi v zamrzovalnik in jih pogreješ, ko želiš.

5. Chia puding z banano in arašidovim maslom

Popolnoma uravnotežen obrok, pri katerem boš imela občutek, da ješ sladico in ne zajtrka.

Sestavine:

  • 2 banani
  • 1 in pol skodelice mleka
  • ½ skodelice naravnega arašidovega masla (lahko ga narediš sama tako, da dobro zmiksaš arašide)
  • 3 žlice chia semen

Postopek:

Zmiksaj banano, mleko in arašidovo maslo ter prenesi mešanico v skledo in dodaj chia semena.

Pokrij s plastičnim pokrovom ali prozorno folijo za živila ter daj čez noč (ali vsaj za 4 ure) v hladilnik.

Pred serviranjem premešaj. V nepredušni posodi v hladilniku lahko puding hraniš tudi do enega tedna.

Za pripravo zajtrka ne potrebuješ vedno veliko časa. Vedeti moraš, da so lahko mnogi zajtrki zelo enostavni, a hkrati okusni in zdravi.

Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere