Za 6 tednov se je odpovedala uživanju sladkarij in sladkorja, a ni si mogla predstavljati, kaj se bo zgodilo z njenim telesom

Vemo, da sladkor ni najboljši za nas, a večinoma se težko upremo raznim dobrotam. A včasih je treba narediti prav to.

26. 10. 2025
Za 6 tednov se je odpovedala uživanju sladkarij in sladkorja, a ni si mogla predstavljati, kaj se bo zgodilo z njenim telesom (foto: Unsplash)
Unsplash

Leigh Weingus je urednica, ki se ukvarja s pisanjem člankov o prehrani. "Vem ogromno o osnovnih gradnikih zdrave prehrane – včasih celo toliko, da ne vem več, kaj naj s temi informacijami počnem. Kot urednica za zdravje svoje dneve preživljam ob urejanju člankov o koristih mediteranske prehrane (teh je res veliko!), prebiranju o prehrani DASH (idealni izbiri za tiste, ki želijo obvladovati krvni tlak) in ob stalnem opozarjanju, da uživanje velikih količin rdečega mesa ni najboljši način za zadostitev potreb po beljakovinah," je zapisala na portalu Parade.com

Zase pravi, da na splošno je zdravo, a vedno je imela slabost - sladkor. Ob tem posega po "zdravih" različicah čokolade, hkrati pa se zaveda, da je preveč dodanega sladkorja povezano z mnogimi zdravstvenimi težavami – od raka in srčno-žilnih bolezni do sladkorne bolezni tipa 2 in debelosti. Tako se je vedno nekoliko neprijetno počutila ob spoznanju, da zaužije več sladkorja, kot je priporočeno (največ 25 gramov oziroma 6 čajnih žličk dnevno).

Morda vas zanima tudi:

Kaj so v resnici jedli naši predniki

Sklenila je potegniti črto in se povsem odpovedati sladkorju. "Nikoli nisem bila dobra v sledenju ultra-omejujočim dietam. Niso zdrave za telo in dušo, vedela sem, da to moram prilagoditi svojemu življenju," je bila iskrena. 

"To je zame pomenilo, da sem se odpovedala najbolj očitnim virom sladkorja – torej sladicam. Odstranila sem temno čokolado, mini sladoledne kornete in vse male pregrehe, kot je piškotek s kavo za na pot ali sladki prigrizki v pisarni. Česa pa nisem nameravala početi? Pregledovati vsako etiketo in preverjati, ali živilo vsebuje en sam gram dodanega sladkorja. Za to nimam niti časa niti energije," je razložila.

Prvih 14 dni je bilo najtežje, potem pa ...

Kot pravi, ni pričakovala, da ji bo vse skupaj tako težko. Prva dva tedna sta bila zanjo naravnost grozna, predvsem po psihični plati. Bila je potrta in imela je občutek, da se nima česa veseliti."Tudi telesno je bilo naporno. Tako sem bila navajena stalnih sladkih porcij energije, da nisem niti opazila, kako zelo sem se na to zanašala. Namesto tega sem začela posegati po drugi ali tretji skodelici kave, da bi se “nagradila” in ostala budna. Čakala sem, da se bom počutila bolje – bolj polna energije, bolj zadovoljna – toda dlje ko je trajalo, bolj sem bila prepričana, da tega občutka ne bo."

A čez štiri tedne se je začela počutiti kar dobro - ni več potrebovala druge skodelice kave, tudi razpoloženje se ji je popravilo. "Največja sprememba, ki sem jo opazila, pa je ta, da ne hrepenim več po sladkorju. Lahko grem mimo nove modne prodajalne krofov, ne da bi se mi pocedile sline, in ne iščem več nezavedno naslednjega sladkega odmerka. Poleg tega zavedanje, da te sladke hrane zdaj nadomeščam z živili, ki so bolj hranilna in pomagajo preprečevati bolezni namesto jih povzročati (denimo sadje, bogato z antioksidanti, namesto sladoleda - hura!), mi pomaga, da ponoči spim malo mirneje."

Če sami razmišljate o tem, da bi se odpovedali sladkorju, vam bo mogoče njena izkušnja v vzpodbudo - z zavedanjem, da bo občasno prišlo do kakšne manjše "krize", a ne bo tako hudo, kot bi si morda predstavljali. Čez nekaj časa pa bo zagotovo boljše, kot je bilo prej.

Zato je lahko konflikt v resnici najboljša in najbolj zdrava stvar za vajino razmerje

Novo na Metroplay: Urban Lutman  iz skupine Batista Cadillac: "Najlepše je, če lahko nekomu pomagaš v težkih trenutkih"