Zagotovo si že kdaj naletela na t.i. pegasta jajca oz. rjavo jajčna lupina s temnejšimi rjavimi lisami in pikicami.
Zakaj to pravzaprav nastane?
Pri rjavih jajcih temnejše liste nastanejo, ko jajce potuje po jajcevodu. Medtem ko jajce potuje po jajcevodu, se vrti. Če se med nastajanjem lupine vrti prepočasi, se na nekaterih mestih naloži več pigmentnih molekul in tako na koncu lupina dobi temnejše pikice.
Ali je takšno jajce varno za uživanje?
Na kratko – je.
Takšne majhne nepravilnosti na jajčni lupini so nekaj povsem običajnega. Zgodijo se na vsake toliko časa in načeloma ni s takšnim jajcem nič narobe.
Ali kot je pojasnil Kenneth Anderson, specialist za perutnino z Univerze v Severni Karolini, »je imela tega dne maternica kokoši slab dan in je izločila nekaj dodatnih kristalov kalcijevega karbonata«.
Hotelski delavci razkrili najbolj NORE stvari, ki so jih videli v službi
Vendar pa večje izbokline pomenijo, da je lupina, ki jo obkroža, šibkejša in zato je jajce krhkejše. Ni slabo jajce, a velja za nižjo kakovost, zato se pogosto uporabi za pridelavo drugih živil – je torej porabljeno hitreje, s tem pa se prepreči, da bi do potrošnika prišlo poškodovano jajce.
Pomembno je – ko gre za varnost – da lupina jajca ni poškodovana, da je jajce sveže, kako jajca shraniš in kako jih pripravljaš.
Viri:
Eggshell color in brown-egg laying hens — a review; S.Samiullah, J.R.Roberts, K.Chousalkar† – www.sciencedirect.com
Fotografije: Profimedia
Preberite več na Aktivni.si
Novo na Metroplay: Ajdan Pajntar o organizaciji porok, ljubezni do cvetja in dekoraciji dogodkov