Strokovnjaki pravijo: "Namesto čajne vrečke, v vroči vodi skuhaj to, in spala boš kot top"

22. 6. 2024
Strokovnjaki pravijo: "Namesto čajne vrečke, v vroči vodi skuhaj to, in spala boš kot top" (foto: Profimedia)
Profimedia

Če se ti zdi, da ponoči ležiš v postelji in nikakor ne moraš zaspati, potem je TO prava stvar zate!

Namesto, da bi si skuhala skodelico čaja tik pred spanjem (kar te dejansko lahko drži budno še dlje časa), ljudje zdaj kuhajo v skodelici solato, kar pa jih uspava že v nekaj sekundah. Razumemo, sliši se popolnoma noro, vendar je po mnenju strokovnjakov nekaj resnice v osupljivem triku in je zanesljiv način za spopadanje z nespečnostjo.

Uporabnica TikToka, Shapla Hoque, je to prvič trdila v posnetku, ki ga je delila na spletu. Posnetek je nato zbral več kot 4,8 milijona ogledov. Na njem je Shapla zavrela kotliček in z vrelo vodo prelila nekaj opranih listov solate, ki jih je stresla v vrč. Liste je nato pred pitjem odstranila. Ker jo je skrbelo, da bi bil okus odvraten, je Shapla vodi dodala vrečko poprove mete za okus, vendar to ni obvezen korak - lahko pa namesto tega poskusiš s kamilico, za katero je znano, da spodbuja spanje.

@shapla_11 if you can’t sleep, try this #lettucewater #insomnia #lifehacks #fyp ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Kako torej to DEJANSKO deluje?

No, študije iz let 2013 in 2017 potrjujejo te navidezno nore trditve z izjavami strokovnjakov, ki namigujejo, da solata, zlasti solata vrste romaine, vsebuje fitohranilo, imenovano laktukarij, ki naj bi spodbujalo spanje in lajšalo bolečine. Poročilo iz leta 2017 je navedlo: "Lactuca sativa (solata), enoletna rastlina, ki spada v družino Compositae, je znana po svoji zdravilni vrednosti. Tradicionalno se domneva, da ima solata pomirjevalno-hipnotično lastnost."

Rezultati te študije kažejo, da je zelena solata, zlasti solata romaine, zanimiv in poceni vir snovi, ki krepijo spanje, in antioksidantnih polifenolov. Izvlečki semen in listov, pridobljeni iz romaine solate, krepijo spalno vedenje pri miših, ki ga povzroča pentobarbital. Tako, zdaj si lahko narediš zalogo hrustljave solate in se pripravi na sladko spanje. Bodi fit in veselo vstopi v pomlad.

Vir: The Sun

Preberi še: