“Uživanje pesinega soka ne zadostuje pri zdravljenju slabokrvnosti,” pravi Mojca Blatnik, univ. dipl. inž. in vodja Službe bolniške prehrane in dietoterapije Kliničnega centra v Ljubljani.
Pesa sicer vsebuje veliko železa, vendar je njegova absorpcija zelo slaba.
Živila rastlinskega izvora, ki so bogat vir železa (borovnice, rdeče grozdje, rdeča pesa, slive, radič, regrat), in z železom obogatene žitne jedi, vsebujejo železo v za organizem težje dostopni obliki. Iz njih organizem absorbira le od 2 do 10 odstotkov železa, iz mesa pa od 10 do 30 odstotkov železa.
“Z ustreznim kombiniranjem, npr. istočasnim uživanjem živil, bogatih z vitaminom C, in mesa, absorpcijo železa izboljšamo. Predvsem pa je pri zdravljenju slabokrvnosti pomembna mešana prehrana,” svetuje Blatnikova.
Odlične nasvete, kako premagati slabokrvnost najdeš tukaj. Preberi pa tudi:
Simptomi, ki nas opozarjajo na anemijo