Nič ni bolj nadležnega od tega, da v košarici sadja najdeš plesnivo jagodo. 😅
Sveže jagodičje je redko poceni, zato se verjetno sprašuješ, ali moraš vse zavreči, če si v embalaži, ki si jo prinesla domov s tržnice ali trgovine, našla plesnivo jagodo ali dve. Pogosto se namreč zgodi, da kljub pazljivem pregledu jagodičja vseeno naletiš na kakšno plesnivo, ki se je skrila na samem dnu košarice. Na srečo strokovnjaki menijo, da ena plesniva jagoda ne pokvari celotnega paketa.
Ne spreglej:
- To so 4 znamenja, ki svoje sanje z lahkoto spremenijo v dosežke - hitro preveri, ali si med njimi
- Preveri, kaj ti prinaša TEDENSKI horoskop od 13. do 19. maja (tokrat veliko vzponov in padcev) ✨
Če v paketu sadja odkriješ plesnivo jagodo, borovnico ali malino — kaj storiti? "Če odpreš posodo z jagodičjem in ugotoviš, da nekaj jagod ne izgleda, tako kot bi morale, se znebi tistih, ki so plesnive, ostale pa bi morale biti primerne za uživanje," za Simply Recipes pove Bonnie Taub-Dix, registrirana dietetičarka in nutricionistka. "Če pa se plesniva jagoda tesno oprime sosednje jagode, moraš zavreči obe," še pojasni.
"Če nisi prepričana, zavrzi vse jagode, ki so plesnive. Ni namreč varno jesti mehkega sadja - kot je jagodičevje - s plesnijo na površini, saj lahko plesen prodre v meso sadeža, kjer ni vidno s prostim očesom," dodaja Janice Revell soustanoviteljica spletne strani, ki preprečuje nepotrebno metanje hrane. Potem ko zavržeš vse plesnive jagode ali tiste, ki so bile v stiku s slabimi jagodami, priporoča, da še vedno pregledaš preostale, da se prepričaš, da niso preveč mehke in kažejo znake plesni. Nato temeljito operi preostale jagode, preden jih zaužiješ.
"Če si vseeno po nesreči pojedla jagodičje, ki je bilo plesnivo, je malo verjetno, da boš zbolela." pravi Taub-Dix. Morda se ti zdi neumno zavreči sadje, ki si ga tako drago plačala, a na koncu je ceneje zavreči plesnivo jagodičje, kot pa se vsaj en dan počutiti slabo. Revell ugotavlja, da lahko uživanje plesnivega sadja povzroči alergijske reakcije in težave z dihanjem. Če torej opaziš podobne simptome, kot je težko dihanje, pokliči svojega zdravnika.
Kako preprečiti, da bi jagodičje splesnelo?
Seveda je najboljši način, da se izogneš uživanju plesnivega jagodičja, da ga sploh ne hraniš v hladilniku. Tukaj pa ti predstavljamo še nekaj nasvetov, kako kupiti najboljše jagodičje in ga ohraniti v dobrem stanju.
- Preglej embalažo: Taub-Dix priporoča, da jagodičje kupuješ v prozornih posodah, da boš lahko dobro videla, če je vidna plesen. Če kupiš jagodičje v kartonu, se prepričaj, da je zunanja stran škatle, vključno z dnom, popolnoma suha.
- Hrani jih na hladnem in suhem: Ko jagodičje prineseš domov, ga ohladi, vendar počakaj, da ga opereš. Operi ga tik preden, ga nameravaš pojesti ali kuhati z njim.
- Uporabi jih hitro: Sveže, neoprane jagode lahko zdržijo do en teden v hladilniku, vendar je najbolje, da jih porabiš v dveh ali treh dneh, še posebej, če si kupila maline.
- Razmisli o nakupu zamrznjenega jagodičevja: Če jagodičevje ni v sezoni in z njim kuhaš ali pripravljaš smutije, razmisli o nakupu zamrznjenega jagodičevja. "Prehransko gledano je zamrznjena hrana enako dragocena kot sveža hrana, poleg tega jo je lažje shraniti, zdržala bo dlje in verjetno stane manj," pravi Taub-Dix.
Povzeto po misszdrava
Morda te zanima še: Odkrij skrito formulo za popolno zvezo: Trije nasveti trenutno najbolj vročega Instagram para
Preberi tudi: "Najina ljubezen je bila pravljična ... dokler nisem morala enega dne poklicati policije" (resnična zgodba)
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc