Tale torta bo v dobro voljo spravila prav vsakega, celo najstnico, ki je že do glave in čez sita staršev in karantene. 🙊
Božična čokoladna torta
Za 10-12 kosov potrebujete:
Za pariško kremo:
- 400 ml smetane
- 200 g temne čokolade
- 70 ml močne kave
Za testo:
- 120 g moke
- 80 g jedilnega škroba
- ½ zavitka pecilnega praška
- 30 g kakava
- 7 jajc
- 150 g sladkorja
- 40 ml olja
Za okrasitev:
- malce jajčnega likerja
- 150 g bele čokolade
- 50 g masla
- 100 ml smetane
- 50 g temne kuverture
- 80 g marcipana
- 1 žličko kakava
Postopek
1. Smetano zlijte v kozico in jo zavrite. Kozico odstavite, v smetano stresite koščke čokolade in jo mešajte, dokler se ne stopi. Dodajte kavo in kremo čez noč postavite v hladilnik.
2. Presejano moko zmešajte s škrobom, pecilnim praškom in kakavom. Jajca penasto stepite s sladkorjem. Dodajte jim mešanico moke in olje.
3. Tortni model obložite s papirjem za peko. Vanj vlijte testo in ga pogladite. Testo 40 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po koncu peke naj se malo ohladi v modelu, nato ga vzemite ven in počakajte, da se popolnoma ohladi.
4. Dobro stepite čokoladno kremo. Biskvit vodoravno prerežite na 3 dele. Dva nakapajte z likerjem in ju premažite s pripravljeno kremo. Dele biskvita zložite skupaj in celotno torto premažite s preostalo kremo.
RECEPT: To so najboljši CIMETOVI PIŠKOTI na svetu (ZELO preprosto!)
5. Belo čokolado stopite v smetani in maslu. Prelijte po torti in počakajte, da se glazura posuši. Segrejte temno kuverturo, jo denite v vrečko za dresiranje in z njo okrasite torto.
6. Marcipan pregnetite s kakavom, ga razvaljajte, izrežite zvezdice in z njimi okrasite torto.
Poskusiš pa lahko tudi ... TORTO Z JAJČNIM LIKERJEM
Za 10-12 kosov potrebujete:
- 5 jajc
- 150 g drobno mletega sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 150 g moke
- 30 g kakava
- 1 žličko pecilnega praška
- 30 ml olja
- maščobo in moko za model
Za kremo:
- 300 ml mleka
- 1 vanilin sladkor
- 50 g moke
- 2 rumenjaka
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 ml jajčnega likerja
Za okrasitev:
- 200 g marcipana
- 80 g mlečne čokoladne kuverture
- rumeno barvo za živila
1. Jajca penasto stepite s sladkorjem in vanilin sladkorjem. Previdno dodajte presejano moko s kakavom in pecilnim praškom. Testu na koncu dodajte še olje. Namastite in pomokajte tortni model (premera 24 cm) in vanj vlijte testo.
2. Testo 50 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po peki naj se malce ohladi v modelu, nato ga prevrnite ven. Ohlajen biskvit vodoravno prerežite na 4 dele.
3. Iz mleka, vanilin sladkorja in moke skuhajte gosto kremo. Lahno naj vre 5 minut, nato pa kozico odstavite. Dodajte rumenjaka, ves čas mešajte in tako ohladite kremo. Maslo penasto stepite s sladkorjem v prahu. Postopoma dodajte škrobnato kremo, jo stepite in začinite z likerjem.
4. S pripravljeno kremo zložite skupaj vse dele testa. Celotno torto nato premažite s tankim slojem kreme in počakajte, da se strdi. Marcipan razvaljajte na delovni površini, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu, in z njim obložite torto. Odrežite odvečne dele. Nad vročo vodno kopeljo stopite mlečno kuverturo, jo prelijte po torti in počakajte, da se strdi. Iz preostalega marcipana izrežite snežinke.
Namig: Kar vam še ostane marcipana, ga obarvajte z rumeno živilsko barvo, izrežite zvezdice in z njimi okrasite torto.
Preberite več na Aktivni.si