Jabolčna pita je ena izmed najbolj priljubljenih jabolčnih sladic naših babic. Preizkusi njihov tradicionalen recept.
Jesen je čas, ko največkrat zadiši po jabolčni piti. Jabolk je v tem času v izobilju, sladkosnedih želodčkov pa tako kot vse leto povsod dovolj. Naše babice smo popvprašale, kako one pripravijo jabolčno pito in recept res ni zahteven. Vsekakor pa je izid slasten! Preizkusi čim prej in nam sporoči, kako ti je uspelo.
Sestavine za jabolčno pito
Za krhko testo potrebuješ:
- 40 dag moke
- 2 jajci
- 1 maslo
- 1 pecilni prašek
- 20 dag sladkorja
- 1-2 žlici mleka ali vode
Za nadev potrebuješ:
- 1 kg olupljenih in naribanih kislih jabolk
- cimet
- po želji še domačo marmelado
Kako pripraviš jabolčno pito?
Najprej pripraviš testo
V moko dodaj na koščke narezano na sobni temperaturi zmehčano maslo, dodaj pecilni prašek in sladkor ter vse skupaj dobro pregneeti z rokami. Na koncu dodaj še jajce in še enkrat dobro pregneti testo. Pusti ga počivati 30 minut.
Pito lahko pečeš v okroglem ali pravokotnem pekaču, zgornjo plast testa s trakovi oblikuješ v mrežo, kot je prikazano na sliki
Nato testo razpoloviš in nadevaš
Testo porazdeliš na dva dela. En dela porazdeliš po dnu pravokotnega pekača (če imaš poseben, okrogel pekač za peko pit, pa seveda uporabi tistega) in potreseš z naribanimi jabolki in cimetom. Ker je že testo dovolj sladko, ti jabolk ni treba posebej sladkati. Po želji lahko prej testo premažeš s kakšno bolj kislo marmelado. Preostali del testa razvaljaš na pomokanem prtu, narežeš na trakove in jih razporediš v obliki mreže po nadevu.
Pito pečeš pol ure na 180 stopinj. In to je to! Pa dober tek in lepo jesen ti želimo.
Preveri še druge jabolčne recepte.