Premisli, preden dosoliš

Si vedela, da Slovenci zaužijemo kar 150 % več soli, kot je še primerno za naše telo?

23. 4. 2009
Premisli, preden dosoliš

Preveč natrija povzroča povišan krvni tlak, ta pa možgansko kap. Previsok vnos soli je povezan tudi z želodčnim rakom, osteoporozo, astmo, ledvičnimi kamni in sladkorno boleznijo.

Zato ...

  • Zmanjšaj uživanje soli
  • Izbiraj živila, ki nimajo dodane soli (natrija).
  • Izogibaj se industrijsko predelani hrani, polpripravljenim, pripravljenim ter konzerviranim živilom.
  • Izogibaj se dosoljevanju jedi iz navade (pri kuhanju ali pri mizi), ne da bi prej jed poskusila.
  • Kupuj manj slan kruh in krušne izdelke (žemlje, kajzarice, sirove štručke itd.).
  • Redko in v majhnih količinah uživaj prekajeno meso in mesne izdelke.
  • Pri pripravi obrokov uporabljaj različna zelišča/začimbe (sveža, suha ali zamrznjena) namesto kuhinjske soli.
  • Malico za službo raje pripravi doma s svežimi in zdravimi sestavinami, namesto da ješ zunaj. Hrana zunaj je manj zdrava, ponavadi je tudi močno presoljena.
Nas je zadnje deževje rešilo pred posledicami suše? Odgovarja agrometeorologinja