Preizkusi to super idejo za novo posodo za (zdravo) malico

7. 4. 2015
Deli
Preizkusi to super idejo za novo posodo za (zdravo) malico (foto: Getty Images)
Getty Images

Poglej, kaj vse lahko stlačiš v kozarec za vlaganje.

Kozarec za vlaganje lahko uporabiš za posodo za malico, ki ti bo prišla še kako prav, če obožuješ zdrav obrok. 

Pomembno je le, da vsa živila v kozarec zložiš v pravilnem vrstnem redu, saj na ta način preprečiš, da bi se tvoja solata zmočila in uvenela.

Prva stvar, ki jo tako daj v kozarec je preliv!

Preliv, ki ga kupiš v trgovinah, je običajno poln sladkorja in soli, zato ti svetujemo, da si ga rajši pripraviš sama.

Ta ti bo za pripravo vzel le pet minut – in tisočkrat okusnejši bo:

začni z osnovo: 1 žlička gorčice, pretlačene maline ali česen ali šalotka;
dodaj kislino: 1 žlička limoninega soka, kisa ali obojega;
vmešaj olje: 3 žlice nevtralnega olja (sončničnega ali repičnega), okusnega olja (olivnega ali sezamovega) ali mešanice obojega;
dodaj malo sladila: agava, med ali javorjev sirup;
začimbe: ščepec svežega timijana ali rožmarina, kumine ali koriandra ali limonine lupinice;
končaj s ščepcem soli in popra.

Preliv za solato ujemi na dnu s pomočjo trde zelenjave.

Dodaš na primer lahko 1/4 nasekljanega korenčka, kumaric ali rdeče in zelene paprike.

Sledijo ogljikovi hidrati ...

Na primer: 1/4 skodelice čičerke ali polnozrnatih testenin.

Beljakovine ...

2 žlici drobljenega kozjega sira ali skute, pol skodelice tofuja.

Super dodatki ...

Nekaj rezin nasekljanega avokada, sončnična semena.

In šele na koncu pride listnata zelenjava

Rukola, špinača, ohrovt, solata.

Za konec pa še nasvet ...

Upoštevaj pravilo "manj je več"!

Izberi manjšo različico zelenjave, ki se lahko je neolupljena (mlade kumare ali krompir). Lupina je polna hranljivih snovi in manjša ko je velikost, večje je razmerje med lupino in mesom, zato boš imela več koristi za zdravje. Poleg tega so majhni sadeži luštni. Pazi le, da so vsi pridelki ekološki!

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc