Ojoj! Za peko uporabljaš TAKŠEN PEKAČ? Takoj ga vrzi proč, saj je zelo slab za tvoje zdravje

24. 12. 2022
Deli
Ojoj! Za peko uporabljaš TAKŠEN PEKAČ? Takoj ga vrzi proč, saj je zelo slab za tvoje zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Hitro preveri, če imaš takšen pekač doma tudi ti, saj so med testom zaznali, da se med peko iz njih sproščajo kemikalije. 😳

Evropska potrošniška organizacija skupaj s članicami bruseljske odločevalce poziva k pripravi zaščitnih ukrepov za silikon in druge materiale, s katerimi bi potrošnike zaščitili pred nezaželenimi onesnaževalci hrane.

Test silikonskih pekačev je pokazal, da ti piškotom in tortam lahko dodajo neželene snovi.

Poziv so podkrepili z analizo 44 vzorcev silikonskih pekačev, med katerimi jih je bilo le sedem (oziroma 16 odstotkov) popolnoma varnih za uporabo. Pri desetih izdelkih so med testom zaznali prehajanje škodljivih snovi v večjih količinah, zato niso primerni za večkratno uporabo pri visokih temperaturah.

Rezultati testa so prosto dostopni tukaj.

Skrajni čas je, da zakonodaja zaščiti potrošnike.

Evropska potrošniška organizacija skupaj s svojimi članicami, med katerimi je tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), poziva EU, naj ponovno razmisli o svoji zakonodaji o materialih, ki prihajajo v stik z živili, in bolje poskrbi za zaščito potrošnikov.

Kemikalije se kopičijo v našem telesu in naravi in za številne si ne predstavljamo natančno, kakšne dolgoročne posledice prinašajo, opozarjajo pri ZPS.

Tudi aktualen test silikonskih pekačev potrjuje, da lahko škodljive kemikalije v naše telo prehajajo iz najrazličnejših izdelkov. Potrošniške organizacije so že pripravile priporočila oblikovalcem politike.

Nasveti ob uporabi silikonskih pekačev:

Silikonski material ni inerten, zato pri ZPS priporočajo, da ga ne uporabljaš vsak dan. Če pa že, pa ob uporabi nujno upoštevaj najvišjo temperaturo in nekaj dodatnih nasvetov.

  • Pred prvo uporabo pekača naredi "začetni izdelek". Pripravi mešanico moke, vode in olja, jo speci in potem zavrzi.
  • Pekač postavi v ogreto pečico (ne v hladno) in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice.
  • Pekača ne segrevaj neposredno na ognju ali drugih virih toplote (plošče, plameni, žari, steklokeramika ...).
  • Ne uporabljaj žara.
  • Izogibaj se uporabi noža in drugih ostrih predmetov.
  • Pekača ne pomivaj z agresivnim detergentom, uporabi nevtralnega.
  • Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljaj pri nižji temperaturi od dovoljene.
  • Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljaš pri temperaturi, nižji od 170 °C.

Preberi več na Metropolitan.si

Fotografije: Profimedia

Če želiš, da tvoj kruh ostane čim dlje SVEŽ, ga shranjuj V TEM (ne, NE govorimo o leseni škatli)

Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi