Si ljubiteljica PIT? Potem moraš preizkusiti ta NOROOO OKUSEN recept!

5. 2. 2023
Deli
Si ljubiteljica PIT? Potem moraš preizkusiti ta NOROOO OKUSEN recept! (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Kar ostane od današnje večerje, pa vzameš jutri s seboj v službo! Stavimo, da ti bodo tole malico vsi zavidali. 😍

Zima lahko pomeni le dvoje - zimsko spanje ali neustavljivo čaranje v topli kuhinji. Me smo se letos odločile za slednje, in tukaj je recept za noro okusno pito, ki veeedno uspe!

SLANA ŠPINAČNA PITA S TESTOM IZ SLADKEGA KROMPIRJA

Čas priprave: 30 minut za pripravo, 40 minut za peko

Število porcij: 8 kosov

Sestavine za testo iz sladkega krompirja:

  • 400 g sladkega krompirja
  • 80 g čičerkine moke
  • 2 jajci
  • 1 žličko soli
  • poper

Postopek za testo iz sladkega krompirja:

Sladki krompir olupi, naribaj, posoli in pusti stati 15 minut. Nariban krompir daj v krpo in iz njega stisni vso tekočino. Sladkemu krompirju primešaj čičerkino moko, jajci, poper in ščep soli.

Maso razporedi po namaščenem pekaču za pite in jo s kozarcem dobro pritisni ob vse strani pekača. Testo peci 15 minut na 180 stopinjah.

Sestavine za nadev:

  • 300 g (kozje) skute
  • 150 g kozjega jogurta/grškega jogurta
  • 4 jajca
  • sol
  • poper
  • origano
  • česen v prahu
  • 50 g sira feta
  • 2 pesti špinače
  • 10 cm pora

Postopek za pripravo nadeva:

Na olivnem olju prepraži por. Prepražen por soli, popraj in dodaj špinačo. Prepraženo zelenjavo odstavi z ognja in počakaj, da se nekoliko ohladi.

V posodi zmešaj skuto, jogurt, jajce in začimbe. Masi na koncu primešaj še prepraženo zelenjavo.

Pečeno testo vzemi iz pečice in po njem enakomerno razporedi nadev. Na koncu dodaj še malo fete in ponovno postavi v pečico za 20 do 25 minut na 180 stopinj. Pečeno pito postrezi s svežo solato in uživaj. Pa dober tek!

Opomba: Zelenjavo in dodatke lahko v piti nadomestiš po želji. Poleg pora in špinače se v piti odlično obnesejo tudi gobice, buča in bučke. Namesto fete pa lahko uporabiš tudi mocarelo ali pa pito še dodatno obogatiš s pinjolami.

Recept je zate pripravila Ines Pusovnik
"Sem Ines Pusovnik, študentka arhitekture in ustvarjalka Instagram profila Svoja srečka. Pred manj kot dvema letoma, ko smo večino časa preživeli doma, sem ustvarila profila na Instagramu in Tiktoku, kjer sem začela deliti preproste recepte za uravnotežene in okusne jedi, ki jih lahko pripravijo tudi tisti, ki kuhinja niso najbolj vešči. Moj glavni cilj in želja sta bila, da bi prikazala, kako preprost za pripravo je lahko zdrav in uravnotežen obrok."
 
Spremljaj jo na njenem Instagram profilu: @svojasrecka

Fotografije: Osebni arhiv

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc