Kar ostane od današnje večerje, pa vzameš jutri s seboj v službo! Stavimo, da ti bodo tole malico vsi zavidali. 😍
Zima lahko pomeni le dvoje - zimsko spanje ali neustavljivo čaranje v topli kuhinji. Me smo se letos odločile za slednje, in tukaj je recept za noro okusno pito, ki veeedno uspe!
SLANA ŠPINAČNA PITA S TESTOM IZ SLADKEGA KROMPIRJA
Čas priprave: 30 minut za pripravo, 40 minut za peko
Število porcij: 8 kosov
Sestavine za testo iz sladkega krompirja:
- 400 g sladkega krompirja
- 80 g čičerkine moke
- 2 jajci
- 1 žličko soli
- poper
Postopek za testo iz sladkega krompirja:
Sladki krompir olupi, naribaj, posoli in pusti stati 15 minut. Nariban krompir daj v krpo in iz njega stisni vso tekočino. Sladkemu krompirju primešaj čičerkino moko, jajci, poper in ščep soli.
Maso razporedi po namaščenem pekaču za pite in jo s kozarcem dobro pritisni ob vse strani pekača. Testo peci 15 minut na 180 stopinjah.
Sestavine za nadev:
- 300 g (kozje) skute
- 150 g kozjega jogurta/grškega jogurta
- 4 jajca
- sol
- poper
- origano
- česen v prahu
- 50 g sira feta
- 2 pesti špinače
- 10 cm pora
Postopek za pripravo nadeva:
Na olivnem olju prepraži por. Prepražen por soli, popraj in dodaj špinačo. Prepraženo zelenjavo odstavi z ognja in počakaj, da se nekoliko ohladi.
V posodi zmešaj skuto, jogurt, jajce in začimbe. Masi na koncu primešaj še prepraženo zelenjavo.
Pečeno testo vzemi iz pečice in po njem enakomerno razporedi nadev. Na koncu dodaj še malo fete in ponovno postavi v pečico za 20 do 25 minut na 180 stopinj. Pečeno pito postrezi s svežo solato in uživaj. Pa dober tek!
Opomba: Zelenjavo in dodatke lahko v piti nadomestiš po želji. Poleg pora in špinače se v piti odlično obnesejo tudi gobice, buča in bučke. Namesto fete pa lahko uporabiš tudi mocarelo ali pa pito še dodatno obogatiš s pinjolami.
Recept je zate pripravila Ines Pusovnik
Spremljaj jo na njenem Instagram profilu: @svojasrecka
Fotografije: Osebni arhiv
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc