Nejo Gril smo ob izidu njene knjige povabile na klepet in izvedele marsikaj zanimivega in počutnega. Prijetno branje želimo!
Če si navdušena nad kulinariko in če vsaj malce spremljaš družbeno omrežje Instagram, potem si že zagotovo slišala za spletni kotiček Nejin zajtrk oziroma Everyday Breakfast Club. Neja Gril je mlada Ptujčanka, ki za svoje sledilce razvija in ustvarja zdrave ter fit verzije obrokov (predvsem zajtrke), z željo, da čim več ljudem pomaga vzljubiti zdravo prehrano ter jih spodbuditi, da se v svojem telesu počutijo dobro.
Pa skočimo k pogovoru!
Pred kratkim si izdala svojo prvo knjigo z naslovom Kuhajmo okusno. Vsebuje kar 79 preprostih receptov. Komu bodo prišli prav?
Neja: Tako je. 30. oktobra 2023 je izšla moja prva knjiga Kuhajmo Okusno, ki vsebuje 79 preprostih receptov za vsako priložnost v dnevu. Knjiga je namenjena predvsem posameznikom, ki si želijo kuhati, pa mogoče nimajo idej ali motivacije za pripravo obrokov doma. Pa tudi tistim, ki si želijo samo popestriti svoje jedilnike. Ponavadi recepti zahtevajo veliko sestavin (po možnosti, so te nekoliko težje dostopne), zato sem si želela zastaviti knjigo na način, da so v njej zbrani preprosti, hitri in okusni recepti iz dostopnih sestavin, ki jih ima večina že v hladilniku ali shrambi. Seveda se najde tudi nekaj posebnih sestavin, ki pa so v uvodnem delu knjige tudi opisani in jih vsebuje majhen del receptov.
Knjiga je namenjena tudi tistim, ki bi si želeli svoje jedilnike samo popestriti z novimi recepti in idejami ter posameznikom, ki bi si želeli povrniti veselje do kuhanja. V knjigo sem zbrala namreč vse situacije v dnevu, ki lahko marsikomu predstavljajo stres. Cilj knjige je, da kuhanje postane užitek ter najboljša oblika skrbi zase.
View this post on Instagram
V knjigo sem zbrala preprostih 79 receptov iz vsakdanjiih sestavin in jih razdelila v 8 poglavij, glede na priložnosti, ki se pojavijo v dnevu:
- Za dober začetek dneva. V poglavju so zbrani tako slani, kot tudi sladki zajtrki.
- Nekaj za prigriznit. V poglavju so zbrani recepti za malice, pogostitve in predjedi.
- Peka z drožmi. V poglavju so zbrani moji najljubši recepti za pekovske izdelke z drožmi
- Nekaj na žlico: V poglavju so zbrani trije recepti za krepke juhe, ki lahko služijo kotsamostojen obrok ali kot predjed glavnemu obroku.
- Kaj bo za kosilo? V najobsežnejšem poglavju so zbrani recepti za glavne jedi.
- Primerno za meal prep. V poglavju so zbrani recepti primerni za pripravo obrokov vnaprej in kup nasvetov ter smernice za pripravo obrokov vnaprej.
- Vse za piknik. V poglavju so zbrani recepti in ideje za popestritev piknikov.
- Bi še kaj sladkega? V poglavju so zbrani recepti za sladice, ki bodo za na konecpocrkljali našo dušo in brbončice.
Posebnost te knjie so prav poglavja, ki so razdeljena ne 9 situacij, ki se pojavijo v dnevu. Veliko posameznikom so pa lahko te situacije posebej stresne, zato sem želela s to knjigo pokazati tudi nekaj praktičnih opcij, kaj lahko na hitro pripraviš nenapovedanim obiskom, kaj lahko pipraviš in vzameš s seboj v službo ali šolo za malico, kaj skuhati za kosilo itd.
Kdaj se ti je porodila ideja o knjigi?
Neja: Želja po lastni knjigi je bila moja dolgoletna želja, ki je bila v meni že ob samega začetka ustvarjanja na socialnih omrežjih. Za tiste, ki me ne poznajo, naj povem, da sem leta 2019 ljubiteljsko začela s svojim kulinaričnim Instagram profilom @everyday_breakfast_club, ki je postal leta 2021 tudi moja služba. Lastna trgovina z izdelki za zajtrke, ki jo je letos poneslo tudi v vsebine o pripravi obrokov vnaprej (ang. Meal prep) in izid prve kuharske knjige ter ustvarjanje vsebin za razna podjetja je resnično delo, ki me veseli in izpopolnjuje.
Da se vrnem nazaj na knjigo Kuhajmo okusno. Le ta je torej plod dolgoletnega kreiranja receptov za socialna omrežja, moj blog in dela za naročnike. Torej nekako je plod moje službe, ki je še vedno marsikomu zelo nenavadna. Meni pa je odprla svet, za katerega se s prvo objavo na socialnih omrežjih nisem zavedala.
Ne spreglej:
- Boš za praznike pekla potico? TO naj bi bil najboljši RECEPT vseh časov
- To je po mnenju Slovencev najboljši RECEPT za jabolčni štrudelj (poskusi ga)
Spodbudila me je dolgoletna želja in pa sporočila moje skupnosti, ki že več kot 4 leta ustvarja po mojih receptih. Na nastanek knjige so v največji meri vplivali vsi, ki so mi v zadnjih letih namenili kakšno lepo sporočilo, všeček ali komentar na socialnih omrežjih. Najlepše je namreč videti in slišati, da nekdo kuha po tvojih receptih in ti na konču sporoči, da je bilo res slastno.
Kljub temu, da je želja že bila prisotna pa knjige nisem prej izdala, saj sem šele letos nekako izoblikovala, kaj želim s svojimi recepti, vsebinami in knjigo sporočati in kakšne težave želim z njimi rečevati posameznikom.
Kakšni so prvi odzivi na knjigo?
Neja: Naravnost čudiviti! Resnično takšne podpore in odzivov na knjigo nisem pričakovala. V prvem mesecu je knjiga dosegla že več kot 800 gospodinjstev, kar mi je še vedno nepredstavljivo.
Je v načrtu še kakšna?
Neja: Vsekakor želja po novi knjigi je, točnega plana pa še ni. Vsekakor je proces zelo naporen in dolgotrajen – je projekt za dušo in ga kot kreativna duša nikakor ne morem siliti. Bo pa naslednja knjiga vsekakor še stopnička višje in najverjetneje še v tesnejši navezavi z meal prepom.
View this post on Instagram
Že prej si razvijala zdrave in fit verzije obrokov - večinoma zajtrkov. Kako si prišla do te ideje?
Neja: Od nekdaj sem bila velik foodie in mi je prehrana pomenila veliko. No, v resnici sem se vedno želela le dobro počutiti v svoji koži in že kmalu ugotovila, da ima na moje dobro počutje hrana ogromen vpliv. Zato sem si začela že v najstniških letih sama pripravljati svoje obroke in se začela zavedati sestave obrokov. Opazila sem, da sploh maščobe znajo imeti velik vpliv na moje počutje in prebavo. Tako sem si začela pripravljati 'bolj zdrave' sladice in poustvarjati klasične obroke na bolj fit način. V veliki večini so to bile samo manj mastne verzije z dovolj beljakovinami in zelenjave. Na ta način se še danes prehranjujem – obroke gradim okoli beljakovin, dodajam vlaknine v vsako glavno jed (s sadjem ali zelenjavo) in se izogibam nepotrebnemu dodajanju olja jedem. Prehranjujem se prav tako z zavedanjem in sem z glavo pri stravi. Seveda si tudi privoščim, vsak dan po kosilu tudi pojem kak košček čokolade ali druge sladice, ki spada v manjši del moje prehane.
Da ne zaidem preveč ... Ja, od nekdaj sem ustvarjala fit verzije obrokov še posebno pomembna pa so mi jutra in moja jutranja rutina v katero pa spada tudi zajtrk. Zame resnično velja, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, saj se po njem in celotni jutranju rutin. Hvala bogu delam od doma in mi jutranje hitenje res ni potrebno, kar me zagotovo reši, da mi zunanju dejavniki pokvarijo dan.
No, to svojo ljubezen in pomembnost jutranje rutine kot celote sem še posebej poudarjala na socialnih omrežjih z raznimi vsebina in recepti za zajtrke, ki so bile moj začetek – zato sem se takrat tudi poimenovala Breakfast Club.
Smo Slovenci znani po tem, da si radi privoščimo dober zajtrk?
Neja: Bi rekla, da je stanje pri nas vedno boljše ampak še vedno ni tako kot je razširjena ta kultura zajtrkovanja v tujini. Pri nas se kaže, da mlajše generacije dajejo že veliko poudarka na zajtrkovanje in jutranje izbire med tem, ko starejše generacije še vedno smatrajo kavo kot zajtrk in izgorov za pomanjkanje časa.
V spletni trgovini pa ponujaš tudi izdelke, ki nam pomagajo pri pripravi hranljivega in zdravega zajtrka. Sodeluješ z manjšimi slovenskimi podjetji in lokalnimi pridelovalci kokosovih skodelic v Vietamu. Od kje ideja?
Neja: Res je, zraven Instagrama, ki zajema velik del mojega dela, pa imam še splateno trgovino, ki je nastala spontano in sočasno z mojim razvojem Instagram profila. Prvi produkt so bile kokosove skodelice, s katerimi sem se prvič srečala na Tajski in so me tam tako močno zaznamovale, da sem sklenila, da jih pripravljem v Slovenijo.
View this post on Instagram
Le te so bile nek sinonim za zajtrkovanje. Z njimi sem želela spodbujati posameznike, da si vzamejo zjutraj čas zase in za zajtrk. Edino logično nadaljevanje je bilo, da v trgovini ponudim izdelke, ki se bodo servirali v te skodelice. Tako sem začela iskati manjše slovenske dobavitelje in z njimi razvijati razne prehrambene izdelke, ki jih ponavadi zajtrkujemo, so pa v resnici primerni za vsak obrok v dnevu.
V trgovinici pa je tudi nekaj jedilnih izdelkov – sadni namazi, marmelade, granole, ovsene ploščice in drugo. Na kakšen način si jih razvila?
Neja: Razvila sem jih skupaj z dobavitelji, ki so že imeli izkušnje in nek vpogled v to, kar slovenski trg rad konzumira. To mi je dalo neke usmeritvem nato pa sem začela razvijati izdelke z neko svojo noto in po moji recepturi. Sledile so priprave vzorcev in nato razvoj končnega izdelka.
Da te bolje spoznamo, nam zaupaj še nekaj besed o sebi. Kakšen življenjski stil živiš? Kako si prišla do tega, kar delaš? Koliko ti pomeni 'zdrava' prehrana?
Neja: Zase bi rekla, da sem res preprosta punca, ki ji veliko pomeni svoje dobro počutje in strmenje k izboljšanju same sebe. Trudim se, da se izboljšujem na vseh področjih, trenutno pa mi je prioriteta zdravje in moje podjetje. Dnevno poskušam loviti ravnotežje med delom in prostim časom, ki mi ga moje delo pogosto zamegli – delo na socialnih omrežjih se pogosto prevesi v celodnevno delo.
Temelj mojega dobrega počutja, motiviranosti in energije za vse dnevne izzive pa izhaja iz mojega dobrega počutja zato dajem velik poudarek svoji prehrani. Zame pomeni zdrava prehrana to, da 80 % uživam polnovredne in uravnotežene obroke in 20 % tiste za dušo (tukaj imam v mislih predvsem kake manj hranilne obroke, sladice, zabave ob pijači itd.). Menim, da nobeno omejevanje in ekstremi pri prehrani (pa tudi drugih področjih v življenju) niso dobri in lahko vodijo v slab odnos do hrane, celo bolezni. Več o mojem odnosu in razmišljanju pa sem zapisala tudi v svoji novi knjigi Kuhajmo okusno, ki je posebna iz tega vidika, da ne vsebuje samo receptov pač pa tudi mojo osebno in poslovno zgodbo.
View this post on Instagram
Morda te zanima še: Veš, koliko jedi bi za božično večerjo morala imeti na mizi (če bi upoštevala tradicijo)?
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi