Suho sadje - od rozin, fig, sliv, jaboljčnih in hruškovih krhljev do marelic in drugih posušenih sadežev - je odlično nadomestilo za kalorične sladice, ki ti v hladnejših dneh veliko bolj teknejo kot poleti.
Zakaj je tako dobro?
Ker sušeno sadje zadrži v sebi ves svoj biološki sladkor, ima visoko energetsko vrednost, zato je primerna hrana za športnice, študentke in vse, ki želijo svojemu telesu dati le najboljše.
Še trije dodatni razlogi:
- Uživanje suhega sadja zmanjšuje občutek lakote, zato je odlična zamenjava za umetne sladkorje.
- Suho sadje vsebuje veliko vlaknin, zato aktivira črevesje in spodbuja prebavo.
- Ima nekatere ‘zdravilne’ učinke: posušene slive in rozine pomagajo pri zaprtju, posušene borovnice pa ravno nasprotno, pri težavah z drisko in neprijetnimi vetrovi.
Mineralna bomba
Sušeno sadje v sebi poleg naravnih sladkorjev zadrži tudi veliko mineralov: železa, kalija, kalcija, fosforja ... in vitaminov skupine B. A zavedati se moraš, da se vitaminska vrednost v suhem sadežu glede na sveži plod razpolovi.