Ta hip najbolj priljubljen napitek prihaja iz dežele vzhajajočega sonca. Je glavna sestavina tradicionalne japonske kulture pitja čaja, s številnimi zdravilnimi lastnostmi. Njegova vsestranska uporabnost, okus in privlačen videz pa so razlogi, ki ga naredijo tako kul! Spoznaj matcho, vrsto zelenega čaja, ki pušča druge daleč za seboj.
Če boš želela od nje dobiti največ koristnih lastnosti, jo je najbolje uživati samostojno – kot čaj.
Pripraviš jo tako, da segreješ vodo na največ 80 stopinj Celzija, nad široko skodelico postaviš cedilo in čezenj preseješ 2 do 3 grame (pol čajne žličke) prahu matcha.
Doliješ pol decilitra tople vode, nato jo penasto zmešaš z bambusovo metlico. Ko je spenjena, doliješ toplo vodo za čaj ali hladno rastlinsko mleko, če želiš mlečni napitek.
Če pa jo dodajaš sladicam, jo po enakem postopku (najprej zmešaš z malo vode) dodajaš kremam, pudingom in drugim sladicam, saj tako dobiš najlepšo barvo brez grudic.
Uporaba na sto in en način
Lahko jo piješ čisto naravno, odlično se poda v napitke, lahko pa jo vključiš tudi v pripravo prigrizkov ali sladic.
Preveri, kako. Maja Jeereb, certificirana nutricionistka in urednica portala MojeZdravje.net, nam je zaupala te fantastične recepte:
1. Limonada z matcho
Privošči si kozarec zelene limonade v vročih poletnih dneh.
Za pripravo 1 večjega 3,5 dl kozarca limonade potrebuješ:
sok polovice limone
1‒2 grama (1/3 čajne žličke) 100-odstotne premium matche v prahu
3 dl vode
Postopek priprave:
V porcelanasto skodelico z leseno žličko odmeri matcho. Na štedilniku segrej vodo. Pri tem pazi, da temperatura ne presega 80 stopinj, sicer boš uničila pomembna hranila. Če vodo segreješ do vretja, počakaj, da se malenkost ohladi. Bolje, da je voda topla kot vroča.
Pri pravilni pripravi se uporabi grelnik s stopinjami ali termometer. Lahko pa poenostaviš in s prstom preveriš, kako vroča je voda. Manjšo količino vode (pol decilitra) prelij čez matcho. Premešaj z leseno žličko ali bambusovo metlico za matcho. Nato prilij hladno vodo, sok 1/2 limone in led po želji.
Prednost metlice je, da se čaj matcha res fino raztopi v celoti (brez grudic) in tako narediš fino teksturo (rahlo penasto). Okus je seveda boljši, ni pa nujno, da jo uporabiš. Če se potrudiš z leseno žličko in dobro premešaš vse grudice, bo tudi to zadostovalo.
Poskusi tudi z grenivko. Za 1 liter potrebuješ:
sok 1 limone ali 1 rumene grenivke (po želji)
1 čajno žličko matche (4 grame)
slab liter hladne vode in led po želji
Limonado z matcho hrani v vrču ali steklenici v hladilniku ali na sobni temperaturi.
2. Matchin čia puding s karamelno granolo
Sestavine:
2 skodelici kokosovega mleka (ali drugo mleko)
2 jedilni žlici presne agave ali javorovega sirupa (po želji)
1 čajna žlička 100-odstotne matche ali matche za sladice
6 jedilnih žlic semen čia
Priprava:
Zmešaj mleko, sladilo in matcho v mešalniku. Lahko uporabiš tudi bambusovo metlico (najprej zmešaj matcho v prahu z malo kokosovega mleka), nato dolij preostalo kokosovo mleko in agavo. Prelij tekočino čez semena čia in temeljito premešaj. Ponovno premešaj vsakih nekaj minut. Nato pusti, da mešanica stoji vsaj 1 uro ali čez noč v hladilniku. Posuj s karamelno granolo in postrezi z žlico kokosovega jogurta.
Maji je recept prišepnila Tereza Poljanič, teresamisu.com.
Bi rada karamelno granolo po Terezinem receptu pripravila tudi sama, poglej: www.mojezdravje.net/karamelna-granola
3. Zeleni ledeni čaj matcha z okusom mete
Sestavine:
1 liter prekuhane vode
pravi 100-odstotni japonski čaj matcha
metini lističi
sok 1 limone
po želji lahko dodate maline ali rezine breskve
Priprava:
Vodo segrej na 80 stopinj. Z bambusovo metlico vmešaj 1 čajno žličko čaja matcha v 0,1 dl tople vode in speni. Nato počasi dodajaj preostalo prekuhano vodo. Čaj ohladi, po želji dodaj led in metine lističe ter limonov sok. Po želji lahko hladnemu čaju dodaš še nekaj svežih ali zamrznjenih malin ali na krhlje narezano breskev.
4. Matcha kruh
Hrustljav matcha kruh je zanimiva zelena različica kruha, polna moči in odlična za popestritev tvoje piknik mize. Malce nenavadne barve, a prijetnega okusa bo tvoje goste zagotovo presenetil! :)
Recept za pripravo: dveh štruc kruha, vsak 580 g
Čas priprave: 90 minut
Sestavine:
(Za vzhajanje kvasa)
200 g polnozrnate pirine moke
200 ml mlačne vode (32 °C)
½ (21 g) kvasne kocke
Sestavine za kruh:
4 čajne žlice 100-odstotne matche za kuhanje
450 g bele pirine moke
150 ml vode
100 ml sojinega mleka
½ (21 g) kvasne kocke
12 g nerafinirane soli
2 stroka stisnjenega česna
3 nožne konice čilijeve paste
3 čajne žlice mešanice začimb posušenih zelišč
Priprava:
Za vzhajanje kvasa, zmešaj moko, mlačno vodo in kvas ter pusti vzhajati na toplem mestu približno pol ure.
V skledo, kjer boš mešala testo za kruh, stresi pirino moko, kvasno kocko, matcho v prahu in sol. Dodaj vzhajan kvas, mešanico začimb posušenih zelišč, čilijevo pasto, stisnjen česen in sojino mleko. Zgneti vse sestavine in oblikuj, da dobiš homogeno testo.
Pokrij testo in pusti počivati okoli 15 minut. Prepolovi testo, oblikuj kroglice in pusti počivati še 15 minut. Nato oblikuj testo, kot si želiš (v štruco, žemljice), postavi v posodo za peko (dno prekrij s peki papirjem) in pusti vzhajati na toplem še naslednjih 10 minut.
Po dolžini 3-krat zareži oblikovano testo in peci v predhodno ogreti pečici na 230 stopinj od 20 do 25 minut. Poškropi z malce vode, da ustvariš paro.
Nasvet: Kruhu lahko dodaš olivno olje za boljši okus in aromo, za lepši videz pa lahko dodaš tudi bučna semena. Matcha kruh je odličen, če ga postrežeš k slanim ali sladkim jedem. Na košček kruha dodaj rezine zrelega avokada, tofuja, humusa ali arašidovo maslo. Lahko pa nanj namažeš tudi svojo najljubšo marmelado.
Maji je recept prispevala Katarina Miklavc s strani www.kissatea.com.
5. Sladoled matcha z malinami
Sestavine: (Količine zadostujejo za dve srednje veliki kepici ali dve skodelici sladoleda.)
150 g ekoloških indijskih oreščkov (namočenih za 2 uri)
sveže iztisnjen sok 1 limete
1 vejica sveže poprove mete (samo listki brez stebla)
2 dcl polnomastnega kokosovega mleka
2 čajni žlički (6‒8 g) matche za sladice
ščepec nerafinirane soli
sladilo sukrin melis ali drugo sladilo po želji (količino prilagodi okusu)
½ čajne žličke burbonske vanilje v prahu
sveže maline
Čas priprave: 10 minut (brez namakanja oreščkov in zamrzovanja). Zamrzovanje: 1 uro.
Priprava:
Oreščke namočiš v vodi za 2 uri, jih dobro opereš in precediš. Stepeš kokosovo mleko v smetano in ji dodaš ščepec soli in sladilo po svojem okusu. Najprej v mešalniku zmiksaj indijske oreščke z limetinim sokom in metinimi listki do gladke, kremaste teksture.
Nato počasi z lopatko vmešaj masi iz indijskih oreščkov kokosovo smetano in dodaj vaniljo ter matcho za sladice. Ko je krema že lepe zelene barve, jo nadevaš v kozarčke za zamrzovanje sladoleda in postaviš v zamrzovalnik za 1 uro. Okrasiš s svežimi malinami in postrežeš.
6. Proteinske palačinke z matcho
Sestavine za 4 palačinke:
4 dl rastlinskega mleka (na primer kokosovo ali ovseno)
3 jušne žlice razmaščene kokosove moke
2 zvrhani jušni žlici rastlinskih beljakovin (riževih ali mešanice konopljinih in grahovih)
2 čajni žlički 100-odstotne matcha v prahu za sladice
ščepec nerafinirane soli
za vezivo: 1 domače jajce ali 1 zrela pretlačena banana
1 čajna žlička kokosovega olja (za peko)
Priprava:
Vse sestavine zmešaj v gladko maso. Ta masa je malenkost bolj gosta kot običajna za palačinke. Na ponvi stopi žličko kokosovega masla. Na vročo ponev vlij maso za palačinke, ki naj ne sega čisto do roba ponve (tako boš palačinko lažje obrnila). Naredi manjše palačinke, ki naj bodo bolj debele kot klasične.
Okusen namaz:
Namaz lahko pripraviš čisto preprosto iz samo 3 sestavin. Na še toplo palačinko namažeš 1 žličko kokosovega masla, nanj potreseš 1 čajno žličko kokosovega sladkorja in pokapaš s sokom limone. Zaviješ in postrežeš. Če si ljubiteljica čokolade, lahko namesto limone dodaš 100-odstotni presni kakav. Na koncu pa skozi cedilo po palačinkah potreseš še čajno žličko matche.
Dober tek!
Fotografije: shutterstock, profimedia, getty images