Sladki, hrustljavi in priročni kosmiči so že desetletja sinonim za hiter zajtrk. A kljub temu, da jih obožujejo milijoni ljudi, lahko vaša jutranja skledica Coco Popsov ali čokoladne granole naredi več škode kot koristi. Biokemičarka Jessie Inchauspe namreč opozarja, da so takšni kosmiči lahko eden najslabših načinov za začetek dneva.
Ne spreglejte:
Čeprav vam sladek zajtrk lahko sprva da občutek energije, se v ozadju dogaja nekaj povsem drugega.
Telo ob vnosu velike količine glukoze (ki jo tovrstni kosmiči vsebujejo v izobilju) sprosti inzulin, da bi to glukozo odstranilo iz krvnega obtoka. A ko je te energije preveč, se presežek shrani v obliki maščobe ali glikogena – kar vodi do energijskih nihanj, utrujenosti in dolgoročno celo do resnih zdravstvenih težav, kot je sladkorna bolezen tipa 2. "Tak zajtrk podre ravnovesje našega krvnega sladkorja za ves dan, kar pomeni, da bosta tudi kosilo in večerja povzročila še večje glikemične skoke," pojasnjuje Jessie.
Kaj torej jesti namesto sladkih kosmičev?
Namesto tipične skledice sladkanih kosmičev raje izberite ovsene kosmiče (ki jim lahko dodate tudi beljakovine) ali slan zajtrk z zadostno količino beljakovin, vlaknin in zdravih maščob. Na primer, pečena ali kuhana jajca in avokado na polnozrnatem toastu – klasika, ki ni le Instagram všečna, ampak tudi izjemno hranljiva in prijazna do vaše energije.
Strokovnjaki sicer že dolgo opozarjajo, da je večina komercialnih kosmičev polna sladkorja.
Čeprav se pogosto oglašujejo kot "nizkokalorični" ali "bogati z vlakninami", gre pogosto le za t. i. "zdravstveno zavajanje". Velike barvite škatle in prikupne maskote morda res pritegnejo vaše pozornost, a skrivajo visoko vsebnost sladkorja, ki lahko vpliva tako na vaše počutje čez dan kot vaše zdravje dolgoročno. Seveda je vse stvar ravnovesja – občasna skleda sladkih kosmičev ne bo naredila škode. A če želite svojemu telesu podariti resnično energijo za dober začetek dneva, vam bo veliko bolj hvaležno za nekaj bolj zdravega.