Prijazno do črevesja: "En mesec sem vsak dan pila kefir in to se je zgodilo z mojim telesom"

Bi lahko bila ta fermentirana pijača ključ do boljšega zdravja?

5. 7. 2025
Prijazno do črevesja: "En mesec sem vsak dan pila kefir in to se je zgodilo z mojim telesom" (foto: Unsplash)
Unsplash

Čeprav je rastlinska revolucija morda zmanjšala količino laktoze v naši prehrani, se nekatera živila na osnovi mleka vračajo – v imenu dobrega zdravja. Kefir je eno izmed njih.

"Prej sem kefir dojemala kot eno tistih malo ogabnih zdravih živil – verjetno izjemno zdravih, a rahlo odbijajočih. Fermentiran jogurt? Ni najbolj privlačna stvar na svetu. Kljub priporočilom nutricionistov sem se kefirju izogibala in se raje odločala za bolj trendovske alternative, kot sta kombuča in kimči.

A tudi ta fermentirana živila so korak v pravo smer – predvsem, ker nove raziskave kažejo, da zdravje črevesja lahko vpliva na nešteto težav in bolezni. Ena nedavna študija je pokazala, da bi lahko bila rešitev za klinično depresijo povezana z ravnovesjem v črevesju, druga pa nakazuje, da bi bolje spali, če bi bila naša črevesna mikrobiota bolj stabilna.

Živila in pijače, ki vsebujejo črevesju prijazne bakterije, imajo veliko moč – in šele začenjamo spoznavati, kako pomembno je dobro črevesno zdravje za dolgoročno dobro počutje. Zaradi tega naraščajočega zanimanja za črevesje so živila, prijazna do prebave, dobila marketinški zagon – in kefir je znova prišel v ospredje.

Rastlina, ki v trenutku odžene ose z vaše terase

"Kefir je sorodnik jogurta – glavna razlika je v tem, da vsebuje več različnih sevov mikroorganizmov. Obstaja že tisoče let, a šele porast zanimanja za zdravje črevesja v zadnjih letih ga je vrnil v ospredje," pojasnjuje dr. Megan Rossi, znana kot "The Gut Health Doctor".

Dr. Rossi dodaja: "Čeprav obstaja le malo kliničnih študij, ki bi natančno raziskovale njegove koristi, se mehanistično domneva, da ima kefir zaradi raznolikosti sevov in števila bakterij več koristi kot jogurt. Te vključujejo pomoč pri uravnavanju telesne teže, vpliv na zdravje srca, poleg tega pa je nova študija univerze Stanford pokazala, da je uživanje večjih količin fermentirane hrane povezano z nižjimi markerji vnetja."

Ena mojih obsesij v zadnjih letih je zmanjšanje vnetja v telesu in "obračanje" biološke starosti.

Nisem Bryan Johnson, a rada verjamem, da mi gre kar dobro – nedavna zdravstvena analiza je pokazala, da je moje telo pet let mlajše od dejanske starosti. Zato sem se ob vseh teh podatkih in pogostem pojavljanju kefirja odločila, da ga preizkusim.

Pila sem kefir, ki je bogat z naravnimi probiotiki, kot sta laktobacilus in bifidobakterija, vsak dan 30 dni. Poskusila sem več znamk in okusov – naravni kefir, kefir z dodanimi beljakovinami, z medom in cvetovi pomarančevca, z jagodami in druge različice. Ne samo, da sem bila presenečena nad okusom, tudi učinki so me navdušili. Imela sem več energije, po obrokih sem bila dlje sita, moja težavna hormonska koža se je izboljšala in vsako jutro sem se veselila svoje čaše kefirja. Morda je bila izboljšana koža naključje, a rezultat me je kljub temu razveselil.

Dr. Rossi priporoča zaužitje 100–200 ml kefirja na dan, odvisno od posameznika, namen uporabe pa določa tudi najboljši čas zaužitja.

Če ga uživate za podporo prebavi in zdravju črevesja, ga je najbolje piti na tešče. Če pa ga pijete kot prigrizek ali za večjo sitost, je bolje po obroku. Sama sem se odločila za 100 ml in ga pila zjutraj pred zajtrkom.

Moj jutranji ritual je že tako precej zapleten – pijem vodo z elektroliti, vanilijevo beljakovinsko juho iz kosti ter kavo s kolagenom, gobo v prahu in MCT oljem – tako da dodatek male čaše kefirja ni predstavljal večje spremembe. Sprva me je rahlo zmotila bleda, jogurtasta tekočina in njen vonj. Nisem ravno uživala v občutku, ko se mi je kefir nalepil na jezik in v grlu pustil neprijeten občutek – pravijo, da mlečnih izdelkov ne bi smeli uživati pred javnim nastopanjem prav zaradi tega.

Preberite še: Kaj se zgodi z vašimi prsmi, če prenehate nositi modrček?

Ko sem bila enkrat na zdravstvenem pregledu, so me prosili, naj pokažem jezik. V paniki sem pomislila, da bo videti čuden zaradi vsega kefirja tisto jutro – a so mi povedali, da imam zelo zdrav videz jezika.

Seveda nekaterim ljudem takšna gosta mlečna pijača preprosto ne ustreza. Tisti z alergijo na mleko naj se kefirju na osnovi mleka izognejo, prav tako tisti z intoleranco na laktozo, čeprav kefir vsebuje manj laktoze.

Vodni in mlečni kefir

"Obstajata vodni kefir in mlečni kefir," pojasnjuje dr. Rossi. "Mlečni kefir je narejen iz mleka in vsebuje laktozo, vodni kefir pa je narejen iz sladkane vode. Na splošno naj bi domač mlečni kefir vseboval približno 30 % manj laktoze, saj jo fermentacija razgradi."

Če želite popolnoma izločiti mleko, je vodni kefir verjetno boljša izbira. Tako kot mlečni obstaja v različnih okusih in je primeren za vegane. Dr. Rossi še dodaja, da če ste imunsko oslabljeni ali prejemate zdravljenje raka, ni priporočljivo, da kefir pripravljate sami – bodisi vodni ali mlečni – zaradi možnosti kontaminacije.

Namesto da bi kefir pripravljala sama ali pila vodni kefir, sem pila mlečnega iz znamk Biotiful in Bio&Me. Po preizkusu več blagovnih znamk sta mi bili ti dve najljubši po okusu, konsistenci in ceni.

Če želite ločiti kakovosten kefir od manj kakovostnega, Rossi priporoča, da pogledate seznam sestavin. "Na žalost številne blagovne znamke zdaj dodajajo sladkor v obliki sadnih izvlečkov namesto celega sadja, nekatere pa celo saharozo, zlasti pri beljakovinskih različicah," pojasnjuje. "Mnoge vsebujejo tudi zgoščevalce, kot je pektin, kar pa ni potrebno, če je fermentacija izvedena pravilno."

Še vedno vsak dan spijem kozarec kefirja in zdi se mi, da mi koristi. Članek iz leta 2022, objavljen v "National Library of Medicine", navaja, da je kefir v več študijah pokazal sposobnost, da "deluje proti patogenom, zmanjšuje produkcijo vnetnih citokinov, prispeva k citotoksičnosti tumorskih celic in zmanjšuje tumorsko maso ter izboljšuje ravni krvnega sladkorja in maščob v krvi". Kar precej pohval za na videz preprosto fermentirano pijačo.

Kefir vsebuje več beljakovin kot mleko ali običajen jogurt – grški jogurt sicer ponuja več beljakovin na gram – in ga je enostavno najti, saj ga imajo skoraj v vseh večjih trgovinah, veliko različic pa je na voljo tudi na spletu.

Ker bo zdravje črevesja letos eno glavnih tem na področju zdravja in dobrega počutja, ni nič narobe, če kefir preizkusite. Bakterije v enem samem odmerku lahko podpirajo boljšo prebavo, izboljšano odpornost in nižje vnetje v telesu. Kljub začetnemu odporu sem zdaj popolnoma navdušena – kefir obožujem.

Povzeto po Independent.co.uk

Genetičarka pojasnila, katere so 3 lastnosti, ki jih otroci najpogosteje podedujejo od očetov