Avokado, to čudežno, izjemno hranilno živilo, ima eno samo slabo lastnost. Nikoli ne vemo, kdaj je ravno prav zrel. Od zdaj naprej boš vedela, še preden ga olupiš! Nauči se tega preprostega trika.
Avokado je prava zakladnica zdravih maščob, hkrati je tudi bogat z vitamini B6, C, E, K, vlakninami, pantoninsko kislino, niacinom, riboflavinom, kartenoidi, magnezijem, kalijem, bakrom, manganom, železom, fosforjem in cinkom ter vsebuje dva ključna antioksidanta. Vse pozitivne učinke avokada na tvoje telo najdeš tukaj.
Danes pa imamo zate super informacijo, zaradi katere ne boš nikoli več v dvomu, ali je avokado že dovolj zrel, da ga uporabiš. Kako?
Ključ je v peclju
Ali je avokado dovolj zrel, preveriš tako, da odtrgaš pecelj, kot boš videla v videu.
- Če je notranjost zelena, je avokado še nedozorel. Počakaj, da dozori.
- Če je notranjost temno rjava, je avokado že prezrel ali celo gnil. O ne, zamudila si pravi trenutek!
- Če je notranjost rumenkasta, je avokado ravno prav zrel. Še tisti dan si pripravi kaj okusnega.
Kaj si lahko pripraviš iz avokada?
Vsekakor slastne jedi, za katere ti bo telo zelo hvaležno, saj ga boš oskrbela s številnimi prepotrebnimi elementi. Naši predlogi pa so:
Še dve preprosti kulinarični ideji z avokadom
Naš najljubši način uporabe avokada pa je popečen kruhek z maslom, na katerega nadevaš rezine avokada, posoliš in potreseš s kajenskim poprom. Zelo radi pa ga dodamo tudi v smoothie v kombinaciji z banano in mlekom, z dodatkom arašidovega masla in meda.
Pa dober tek!
Pripravila: Sanja Macur
Preveri še, zakaj bi si morala jeseni privoščiti obilo kostanja in grozdja.
Novo na Metroplay: Lia Zuljan in Milena Gasparin o ustvarjanju UGC vsebin, njuni karierni poti in konkurenci