Če so ti ostali jajčni beljaki, pa ne veš kaj z njimi, imamo 3 res dobre ideje, kako jih porabiti.
Če so ti po kulinaričnem ustvarjanju doma ostali jajčni beljaki, smo zate pripravile 3 odlične ideje, kako jih lahko ta vikend vključiš v eno od treh super jedi.
Vendar pozor! Verjetno veš, da so surova jajca zeloooo občutljivo živilo, zato pri shranjevanju in ponovni uporabi nikar ne prezri nasvetov in priporočil strokovnjakov. Sveža jajca, rumenjake ali beljake hrani med 0 in 3 stopinj Celzija.
Če so ti beljaki ostali od priprave druge hrane, jih porabi najkasneje v roku dveh dni. Beljake pa shranjuj v stekleni posodi s pokrovom. Da ne bodo spremenili svoje strukture, jim dodaj ščepec sladkorja.
Zdaj pa k zabavnemu delu! Iz ostanka beljakov lahko pripraviš ...
... SNEŽNE KEPE:
1. Najprej iz beljakov in sladkorja z električnim mešalnikom stepi trd sneg.
2. V večji kozici segrej liter mleka. Ko slednje zavre, ogenj zmanjšaj.
3. Z žlico oblikuj beljakove kepice, ki jih eno za drugo počasi in previdno spusti v vroče mleko. Pomembno je, da je mleko res vroče.
4. Kepice na ta način kuhaj približno 30 - 60 sekund na vsaki strani.
5. Beljakove kepice s penovko prestavi na krožnik in pusti, da se ohladijo.
... ali pa KAKAVOVE VETRCE:
Za 16 do 20 kosov potrebuješ:
- 3 beljake
- 150 g sladkorja v prahu
- 2 žlici kakava
- ščepec soli
Priprava:
1. Pekač obloži s papirjem za peko. Beljake stepi, da dobite beljakov sneg, na katerem se tvorijo čvrsti vršički.
2. Stepaj dalje in postopoma dodajaj sladkor, nazadnje pa dodaj še ščepec soli. Stepanje pri najvišji hitrosti nadaljuj od sedem do osem minut, da dobiš bel in sijajen sneg.
3. Vmes ogrej pečico na 90 stopinj. Tik prek koncem stepanja vmešaj presejan kakav. Sneg zajemi z žlico in ga polagaj v pekač ali pa ga na pekač nabrizgaj z vrečko za dekoriranje, med kupčki puščaj prostor.
4. Pekač z vetrci za dve do tri ure položi v ogreto pečico. Vetrce pravzaprav sušimo, in ne pečemo, imeti morajo hrustljavo zunanjost in mehko sredico, zato bodi pozorna na čas. Kakavovi vetrci so najboljši ohlajeni.
... in še naš najljubši recept - OBLAČKOV KRUH:
Sestavine za oblačkov kruh:
- 3 jajčni beljaki
- sladkor
- koruzni škrob
- jedilna barva
Priprava:
1. Stepemo beljake. Beljake dodaj v zelo čisto skledo brez maščobe. Začni stepati beljake na srednje nizki ravni, dokler niso penasti in bledi.
2. Vmešaj sladkor. Na visoki stopnji dodajaj sladkor po malem, dokler se sladkor ne raztopi in se beljaki začnejo peniti.
3. Dodaj koruzni škrob. Koruzni škrob presej, da ni grudic. Nadaljujt z močnim stepanjem, dokler jajčni beljaki ne postanejo sijoča debela meringue, ki zadrži vrh.
4. Beljaki so gotovi, ko dvigneš stepalnik iz posode ter so videti gladki in kremasti kot krema za britje. Če posodo nagneš, beljaki ne smejo drseti. Pazite, da ne stepeš preveč!
5. Oblikuj oblaček. Z gumijasto lopatico izdolbi meringo in jo na pekaču, obloženem s peki papirjem, oblikuj v oblak.
6. Pečemo. Pečemo pečici segreti na 150 stopinj 25-30 minut, dokler zlato ne zapečejo.
Pa dober tek!
Fotografije: Profimedia
Preberi še: Tem 3 znamenjem se bo v letu 2024 nasmehnila sreča (uresničila boš vse, kar si si zamislila)
Priporočamo tudi: To so popolni sandali za silvestrsko zabavo (in v njih boš zagotovo izstopala)
Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih