Gurmanske kombinacije za boljše zdravje

Hrana, ki jo kombiniraj za boljše zdravje – hranljive snovi v nekaterih jedeh pomagajo, da so druge bolj učinkovite.

18. 5. 2015
Gurmanske kombinacije za boljše zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Čebula in česen

Kako delujeta?

Antioksidanti, ki jih najdeš v čebuli in česnu, lahko pomagajo znižati tveganje za kronične bolezni, kot so srčne bolezni in nekatere vrste raka. Antioksidanti uničujejo proste radikale – nestabilne molekule, ki višajo tveganje za srčno bolezen.

Kako jih kombinirati?

Da boš okrepila okus pečenke in pražene hrane, dodaj malo česna in čebule za dodat­no pikantnost.

Paradižnik in olive

Kako delujejo?

Olje iz oliv lahko pomaga, da bo tvoje telo lažje absorbiralo likopen, ki ga najdemo v paradižniku. Likopen niža tveganje za določene vrste raka – predvsem na prostati.

Kako jih kombinirati?

Za hranljiv prigrizek, ki ti bo okrepil zdravje, pripravi domačo pico, obloženo z paradižnikom, olivami in rukolo .

Agrumi in oves

Kako delujejo?

Hrana rastlinskega izvora, kot je oves, vsebuje določeno različico železa, ki ga telo lahko absorbira, če vanj vnesemo tudi hrano, bogato z vitaminom C. Zato agrume pojej skupaj z ovsom, da boš okrepila imunski sistem.

Maribor ima nov električni vlakec brez imena. Poimenujete ga lahko tudi vi

Kako jih kombinirati?

Čez naravne ovsene kosmiče daj pomarančo, kivi, mango ali jagode ali zraven popij kozarec pomarančnega soka.

hrana

Ne spreglej: Hrana za čisto kožo: pripravili smo ti tedenski meni (temu načrtu prehranjevanja sledi 28 dni in tvoja koža bo spet zasijala v vsej svoji lepoti).

Novo na Metroplay: Utrinki 8. Cosmo konference: Lepota brez filtra