Gazirane pijače – sladkorni šok

Mehurčki v pijačah nikakor niso tako nedolžni in zabavni, kot je videti na prvi pogled – preberi, zakaj.

3. 7. 2012
Gazirane pijače – sladkorni  šok  (foto: Shutterstock)
Shutterstock

1. Sladkor

Tvoja najbolj priljubljena gazirana pijača je sicer okusna, a je skoraj v celoti izdelana iz sladkorja ali visokofruktoz­nega koruznega sirupa – s 3,5-decilitrsko embalažo boš najverjetneje zaužila kar deset žličk sladkorja hkrati, zato vedno, preden si jo privoščiš, razmisli, koliko bi se rada v resnici posladkala.

2. Okusni mehurčkasti napitki brez dodanega sladkorja

Ti so lahko prav tako škodljivi – predvsem tisti, v katerih je aspartam, saj jetra izpostavljajo novim pretresom. Aspartam namreč ni naravno živilo, zato ga morajo jetra spremeniti v snov, ki jo telo bodisi prebavi bodisi izloči.

3. THI

V mehurčkaste napitke dodajajo proizvajalci gaziranih pijač še THI, ki slabi imuns­ki sistem, ter fosforno kislino, ki viša raven fosforja in spremeni pH telesa, zato lahko močno poškoduje notranje organe.

Žena tožila moža, ker ji je omejil čas na družbenih omrežjih

"Fosforna kislina lahko enako resno poškoduje notran­je organe, kot bi kislino akumulatorja poškropili po koži," opozarja dr. Nancy Appleton v knjigi Samomor s sladkorjem (Filargo Publishing, 2011).

Besedilo: Petra Arula, foto: Shutterstock