12 živil za boljšo odpornost, da ne boš v jeseni takoj bolna

18. 9. 2017
Deli
12 živil za boljšo odpornost, da ne boš v jeseni takoj bolna (foto: Unsplash.com/Bethany Fankhauser)
Unsplash.com/Bethany Fankhauser

Jesen se še dobro začela ni, tebi pa že teče iz nosu? Pomagala ti bo dobra izbira živil, s katerimi boš po mnenju nutricionistov to jesen in zimo preživela tudi brez mučnih prehladov in nadležne gripe.

Nujno izberi nekaj živil, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3 (losos, tun, skuša ...), ne pozabi na sadje in zelenjavo, pa na jogurt, česen ...

No, pojdimo počasi ...

Česen

Redno uživanje tega čudovitega naravnega antibiotika ti bo zagotovo zmanjšalo možnost obolenja za gripo vsaj za polovico. Najboljša izbira je sveži česen, saj se s kuhanjem izgubljajo antioksidanti.

Školjka kamenica

Cink, osnovni mineral, ki je v školjki kamenici, ima zelo močan vpliv na prehlad. Cink ti pomaga krepiti odpornost, če pa boš že zbolela, bo bolezen trajala veliko krajši čas kot brez njega, pravi kanadska študija.

Semena janeža

Zdravilne snovi v janežu je poznal že 'oče' medicine  Hipokrat, danes pa strokovnjaki janež priporočajo za lažje izkašljevanje in čiščenje dihalnih poti. Najbolje je, da ješ surova semena, učinkovit pa je tudi janežev čaj z medom in cimetom.

Prihajajo padavine: kdaj bo začelo snežiti

Čaj

Čaj

Vse vrste čaja vsebujejo antioksidante, poznane pod imenom katehin, ki imajo posebno nalogo, da branijo telo pred bolez­nimi. Po neki japonski študiji imajo ljudje, ki vsakodnevno pijejo čaj, trikrat manj možnosti, da zbolijo za gripo, in prav tako so bolje zaščiteni pred rakom in srčnimi boleznimi.

Feferoni

Poleg citrusov in pekoče paprike so prav feferoni najbolj bogati z vitaminom C, ki je odličen borec v boju z bakterijami in virusi. En mali sadež vsebuje kar 150 mg vitamina C, medtem ko ima pomaranča le 100 mg tega vitamina. Poleg tega kapsaicin, ki je v feferonu, čisti dihalne poti in lajša prehodnost sinusov.

Gobe

Tudi gobe vsebujejo veliko antioksidantov, kalija, vitamina B in vlaknin. Sveže gobe so super za krepitev naše odpornosti.

Perutnina

Proteini, ki so v belem mesu, dajejo telesu dovolj energije, da se bori proti bakterijam in virusom. Prav zato si v teh hladnih jesenskih dneh privošči kakšen kos mesa.

Brazilski oreščki

Brazilski oreščki vsebujejo ogromno selena, ki varuje celice pred delovanjem prostih radikalov in ugodno vpliva na delovanje celotnega imunskega sistema.

Korenje in krompir

Korenje in krompir

Betakaroten v korenju in krompirju je nujen, saj pomaga vitaminu A, da ga telo absorbira. Posebno dobro je uživati večje količine betakarotena, če imamo vneto sluznico, grlo in nos.

Sončnična semena

Posebna zanimivost sončničnih semen je vsebnost vitamina C, ki je podobno kot vitamin E močan antioksidant, ki zavira delovanje prostih radikalov. Poleg tega semena vsebujejo veliko fitosterolov, ki dokazano zmanjšujejo raven holesterola v telesu. Sončnična semena so tudi polna pomembnih mineralov, kot je npr. magnezij, mineral, ki sprošča mišice in telesne živce.

Borovnice

Američani imenujejo plodove borovnice tudi 'jagode za možgane ali zdravje', saj vsebujejo ogromno hranilnih snovi in toliko antioksidantov, kolikor jih premore petkratna količina jabolk, bučk, brokolija ali korenja.

Poleg tega vsebujejo tudi velike količine rastlinskih hranilnih snovi. Borovničev sok je dobro razkužilo za usta in grlo, pektini, ki jih borovnice vsebujejo, pa spodbujajo tudi izločanje sline in hkrati pomagajo pri prebavi.

Jogurt in kefir

Bakterije v jogurtu in kefirju so zaveznice zdrave mikroflore, ki je potrebna za dobro odpornost in obrambo pred boleznimi.

Fotograifje: Unsplash.com/Bethany Fankhauser in profimedia

Preberi še: Naša novinarka se je soočala s prhljajem, dokler ni odkrila TEGA načina in To Amanda Seyfried za svojo lepoto naredi vsak dan!

Priporočamo tudi: Upokojenci razkrili svoja življenjska obžalovanja

Novo na Metroplay: “Sodelovanje z Rickom Owensom, to je res ogromen dosežek" | Tanja Vidic, Elle modna oblikovalka 2024