Če je tvoja torta kdaj postala suha, razpokana ali v sredini ugreznjena, nisi edina.
Na srečo obstajajo načini, kako izpopolniti svoje pekovske sposobnosti in se izogniti tem nesrečam v prihodnosti.
Tu je sedem pogostih napak pri peki tort, ki jih morda delaš, in kaj lahko glede njih storiš:
1. Nepravilno pripraviš pekač
Če pekača ne pripraviš pravilno, se lahko torta iz pečice prilepi na pekač.
Dva najboljša načina za pripravo pekača, da se prepreči prijemanje, sta tako, da pekač ustrezno namastiš in pomokaš ali nanj položiš kos povoskanega papirja.
Mazanje in pomokanje
Za namastitev vzemi košček masla, masti ali razpršila za kuhanje. Prepričaj se, da rahlo premažeš celoten pekač in pazi, da nobeno mesto ne ostane spremenjeno.
Nato vzamemo malo moke in jo stresemo v pekač, ter nagibamo naprej in nazaj, dokler moka ne prekrije tudi celotne površine. Obrni ga in stresi ven odvečno količino.
2. Uporaba sestavin za vzhajanje, ki jim je pretekel rok uporabe
Pecilni prašek je ena najpomembnejših sestavin tvoje torte. Pecilni prašek deluje kot sredstvo za vzhajanje, kar ti omogoča, da dobiš lepo, puhasto torto.
Ker imata pecilni prašek in soda bikarbona res dolg rok trajanja, ju v naših shrambah hranimo dolgo časa, morda celo po preteku roka uporabnosti.
Uporaba napačne količine vzhajanja lahko prinese različne rezultate: razpokano torto, potopljeno torto ali kupolasto torto.
Uporaba vzhajanja, ki mu je potekel rok uporabe, lahko povzroči, da bo torta postala ravna.
Skratka, pecilni prašek je izjemno pomemben za proces peke torte!
3. Uporaba hladnih sestavin
Ko bereš svoj recept za torto, boš morda opazila, da zahteva nekatere sestavine pri sobni temperaturi.
Če v pečico postaviš hladne sestavine, se lahko sredina torte peče dlje, kar povzroči porjavele robove in lepljivo sredino.
Če uporabiš sestavine napačne temperature, lahko dobiš gosto torto.
Načrtuj vnaprej! Sestavine vzemi ven približno eno uro preden nameravaš začeti s peko, da jim omogočiš dovolj časa, da dosežejo sobno temperaturo.
4. Ne meriš pravilno
Pri merjenju sestavin za tvojo torto je pomembno, da si čim bolj natančna.
Ocenjevanje ali približevanje vaših meritev se lahko zdi neškodljivo, vendar bo na koncu vplivalo na torto. Preveč sode bikarbone lahko povzroči kovinski okus torte ali pa uporaba večjih jajc od navodil povzroči jajčast okus.
Najpomembnejša sestavina, ki jo moraš pravilno izmeriti - poleg prej omenjenega pecilnega praška - je moka.
Preveč moke lahko naredi torto suho, gosto ali povzroči razpoke.
Pogosta napaka pri merjenju moke je zajemanje neposredno iz vrečke.
S tem se moka nabere v merilni posodi, kar povzroči veliko več moke, kot jo dejansko potrebuješ. Najboljši način za merjenje moke je, da moko najprej rahlo razrahljaš, nato pa jo preseješ ali streseš v merilno skodelico.
Ena skodelica moke meri približno 120 gramov, tako da če imaš pri roki tehtnico za hrano, je to odličen način, da preveriš, ali imaš pravo količino.
5. Odpiraš pečico med peko
Lahko te zamika odpreti vrata pečice, da bi pokukali na torto.
Toda odpiranje vrat pečice, preden je torta končana, lahko dejansko vpliva na to, kako se tvoja torta peče, kar lahko povzroči konkavno ali zlomljeno torto.
Odpiranje vrat pečice spremeni temperaturo pečice.
Prepušča naval hladnega zraka, nenadna sprememba temperature pa lahko povzroči neenakomerno pečenje.
Namig: Ko preverjaš, ali je torta pečena, je koristno, da rešetko potisneš ven toliko, da jo prebodeš, namesto da torto popolnoma odstraniš iz pečice.
6. Temperatura pečice
Čakanje, da se pečica predgreje, se lahko zdi dolgotrajno.
Toda predgretje pečice je ključni korak pri peki torte. Če tvoja pečica ni na pravi temperaturi, ko torto postaviš vanjo, se torta ne bo pravilno spekla.
Če je tvoja pečica prevroča, se lahko torta na zunanjosti prehitro speče, znotraj pa premalo.
Posledica tega je razpokan vrh s premalo pečeno sredino in na splošno neenakomerno pečena torta.
Če pečica ni dovolj segreta, se bo torta pekla prepočasi, zaradi česar lahko pade in postane gosta. Če želite natančno ugotoviti, ali je tvoja pečica na pravi temperaturi, lahko uporabiš termometer za pečico.
7. Premalo zmešaš testo
Prekomerno mešanje testa je najpogostejša napaka pri peki in lahko povzroči gosto torto.
Z mešanjem sestavin deluje moka, ki aktivira gluten. Toda več glutena se razvije, bolj trda je lahko tvoja torta.
Če je na torti vlažna ali gosta črta, si morda pretiravala z jajci, maslom in sladkorjem.
Da bi to preprečila, jih le počasi združi v kremo, približno na srednji hitrosti mešalnika.
Medtem ko lahko prekomerno mešanje povzroči, da torta naraste, a nato potone, takoj ko se ohladi, ima lahko premalo mešanja tudi nekaj negativnih rezultatov.
Slabo mešanje testa lahko privede do tega, da se v testo vnese manj zraka in posledično do drobtinaste torte.
Po predlogi restaurantware.com