Ne vem, če si že kdaj slišala za rek, da 'odrasel si, ko imaš svojo naljubšo ponev'. No, in prav ta je navadno najbolj obrabljena, po možnosti opraskana, obtolčena in na določenih področjih tudi prismojena. Imamo prav?
Če je zgornja trditev v tvojem primeru resnična, je po mnenju zdravstvenih delavcev čas za malce previdnosti, o razlogih zakaj, pa je v enem od svojih Instagram posnetku spregovorila tudi dr. Poonam Desai.
V spodnjem posnetku preveri, kaj pravi:
View this post on Instagram
Kot dr. Poonam Desai razloži v zgornjem posnetku, lahko tako opraskana ponev v tvojo hrano spušča delce mikroplastike, ki lahko ponagajajo tvojim hormonom, povzročijo težave z neplodnostjo ter tudi povečajo tveganje za nastanek raka.
Ne spreglej:
- 3 horoskopska znamenja, ki vedno brutalno iskreno povedo, kar si mislijo (brez filtra!)
- Nikoli (ampak res nikoli) ne uganeš, koliko je stara mama Luke Dončića (preveri)
Slednje potrjuje tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili na Norveškem, v kateri so ugotovili, da kemikalije, ki jih najdemo v teflonskih ponvah, lahko vplivajo na hormone kot so estrogen, testosteron in kortisol. Prav slednji so odgovorni za pravilno delovanje številnih telesnih funkcij, tudi razmoževanja.
Kaj je v resnici fora teh teflonskih ponev?
Večina posod s premazom proti prijemanju (teflonom) vsebuje sledove per- in polifluoroalkilnih snovi, na kratko PFAS, ki zajemajo več kot 4.700 kemikalij. Te se sčasoma naberejo v okolju in v naših telesih in so izjemno obstojne – zato ime 'večne kemikalije'. Raziskovalci so izračunali, da se lahko med kuhanjem v takšni posodi s prasko sprosti od med nekaj tisoč do 2,3 milijona nevarnih delcev.
Do leta 2013 so te posode izdelovali tudi s pomočjo kemikalije PFOA oz. perfluorooktanojske kisline, ki je bila povezana s povečanim tveganjem za raka ledvic in testisov, z nizko porodno težo in oslabljenim imunskim sistemom. Danes te posode izdelujejo s kemikalijami nove generacije PFAS, od katerih so nekatere prav tako povezane s podobnim zdravstvenim tveganjem.
Predvsem pa je treba upoštevati navodila: večina teflonske posode ima jasna navodila – ne smemo jih preveč segrevati, da bi se tako izognili potencialno škodljivim hlapom. Teflon namreč oddaja nevarne kemikalije takrat, ko ga segrejemo na zelo visoko temperaturo, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).
Morda te zanima še: Hudo! Za božič se je o njem pisalo v VSEH svetovnih medijih, on pa je bil v Ljubljani
Preberi tudi: Našle smo VIDEO prve radijske oddaje Denisa Avdiča (kako je bilo vseeee drugače!)
Fotografije: Profimedia