Ko so dnevi najkrajši, mesta pa odeta v pisane luči, se začne za marsikoga najlepši del zime. Prazniki niso le čas obdarovanj, temveč tudi drobnih ritualov, ki zbližujejo: in peka piškotov je zagotovo eden izmed njih.
Morda vas zanima tudi:
- Viralen RECEPT, ki navduši vse, ki ga poskusijo (in še čisto enostaven je) 😋
- (Recept) Božanske čokoladne kroglice s pomarančo, ki bodo v vaš dom ponesle svežino in prazničnost
Čeprav je receptov za okusne praznične piškote obilo, vam predstavljamo tiramisu piškote z rjavim maslom, ki so popolna praznična poslastica: mehki, bogati in aromatični, z nežno noto espressa ter svilnato kremo, ki spominja na klasično italijansko sladico. Spečete jih lahko sami, da pocrkljate svoje najdražje, ali pa jih prihranite za posebna praznična druženja.
Posebni so tudi zato, ker rjavo maslo piškotom doda globino okusa in rahlo oreškasto aromo, ki se čudovito poveže z espresso prahom in kakavom. Čeprav zahteva nekoliko več pozornosti, rezultat ustvari tisto praznično toplino, ki jo v zimskem času še posebej cenimo.
Sestavine
Za piškote:
- 180 g nesoljenega masla
- 100 g belega sladkorja
- 100 g temnega rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 veliko jajce + 1 rumenjak
- 230 g gladke moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička instant espresso prahu
Za kremo:
- 250 g kremnega sira (ali mascarponeja)
- 80 g belega sladkorja
- 100 g sladke smetane za stepanje
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (ali ½ čajne žličke mlete vanilje)
Dodatek:
- Kakav v prahu za posip
Priprava
Najprej pripravite rjavo maslo. Maslo narežite na kocke in ga v ponvi na srednji temperaturi stopite. Ko se maslo stopi, ga ob stalnem mešanju pustite rahlo vreti, dokler ne postane zlato rjave barve in zadiši po oreških. Prelijte ga v drugo posodo in ga pustite počivati približno 15 minut, da se nekoliko ohladi, nato pa v mlačno maslo vmešajte beli in rjavi sladkor.
Dodajte jajce, rumenjak in vaniljo ter z metlico energično mešajte, da se masa nekoliko zgosti. Na koncu nežno vmešajte moko, pecilni prašek in espresso prah — le toliko, da se sestavine povežejo.
Oblikujte 10 enako velikih kupčkov testa in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Pekač postavite v zamrzovalnik za 30 minut (tega koraka ne izpustite, saj je ključen za končno teksturo). Pečico segrejte na 180 °C in zamrznjene piškote pecite 12 minut. Po peki jih pustite, da se popolnoma ohladijo.
@welcometo.angieskitchen Back with episode 3 of my Christmas series ✨🤎 Brown Butter Tiramisu Cookies 🍪🧸 Ingredients: For the cookies: - 180g unsalted butter - 3/4 cup + 2 teaspoons - 100g granulated sugar - 1/2 cup - 100g dark brown sugar - 1/2 cup - 1 teaspoon vanilla extract - 1 large egg + 1 large egg yolk - 230g all purpose flour - 1 cup + 3/4 cup + 1 tablespoon - 4g bakimg powder - 1 teaspoon - 1 teaspoon instant espresso powder For the frosting: - 250g cream cheese - 1 cup + 2 tablespoons - 80g granulated sugar - 1/3 cup + 1 tablespoon - 100g whipping cream - 1/3 cup + 1 tablespoons - 1 tsp vanilla extract or 1/2 teaspoon ground vanilla powder Extras: - Cocoa powder, for dusting Notes: - If you want to skip the brown butter, make sure to reduce the butter to 160g Instructions: 1. First we are going brown the butter. 2. Cut up the butter into cubes and place in a saucepan/skillet. 3. Over medium heat let the butter melt. 4. Once melted, let the butter simmer, stirring constantly until it turns golden brown. 5. Once ready, pour the brown butter into a different bowl and let it cool for 15 minutes. 6. After the butter has cooled down slightly, mix in the brown sugar and the granulated sugar. 7. Then add the egg, egg yolk and vanilla. Mix it vigorously until the mixture thickens slightly. 8. Lastly add the flour, baking powder and espresso powder. Fold it all together gently until just combined. 9. Scoop 10 equal cookies onto a tray lined with parchment paper. 10. Freeze for 30 minutes!!! (Do not skip this step) 11. Preheat your oven to 180•C. 12. Place the frozen cookies onto a large tray lined with parchment paper. 13. Bake in the preheated oven for 12 minutes. 14. Once ready, let the cookies cool completely. 15. While the cookies are cooling, prepare the frosting. 16. In a bowl mix together the Mascarpone and the sugar until smooth. 17. Add the whipping cream along with the vanilla and mix until fluffy. 18. Once the cookies have cooled down, spread the cream over them. 19. Top with cocoa powder and enjoy! #tiramisu #cookie #baking #easyrecipes #asmrsounds ♬ Stompin At The Savoy - Benny Goodman
Medtem pripravite kremo: kremni sir in sladkor stepajte do gladkega. Dodajte sladko smetano in vaniljo ter mešajte, dokler krema ne postane rahla in puhasta. Ohlajene piškote premažite s kremo in jih tik pred postrežbo posujte s kakavom v prahu.
Ti piškoti so odlična izbira tudi za pripravo vnaprej — spečete jih lahko dan prej, okrasite pa tik pred postrežbo. Postrezite jih ob kavi, vroči čokoladi ali kot elegantno sladico po praznični večerji.