Ne le v solati, regrat lahko uporabiš v veliko preprostih in res okusnih receptih. 😉
Z marcem je sezona regrata tudi uradno tu! Slovenci se nad regratom tradicionalno navdušujemo že vse od pamtiveka, a v zadnjih letih, ko mediji vse bolj in bolj poudarjamo njegove pozitivne učinke, morda še malce bolj.
Na bližnje travnike se zdaj namreč z zanosom odpravijo tudi tisti, ki jih nabiralništvo prej ni zanimalo (tole govorimo iz lastnih izkušenj 😉), prav s takšnim veseljem pa potem regrat doma tudi pripravljajo.
Ne spreglej:
Regrat je, kot smo že povedale, prava zakladica vitaminov, mineralov, vlaknin in močnih oksidantov. Si na primer vedela, da ima rehrat kar 8-krat več antioksidantov kot špinača? Da ti regrat lahko pomaga tudi pri izgubljanju odvečnih kilogramov, je prav tako dobro poznano dejstvo, spodaj pa ti ponujamo 3 namige, kako si ga doma lahko enostavno pripraviš, da ga ne boš jedla le v solati.
1. Jajca z regratom
2. Prečiščevalna regratova juha
Potrebovala boš:
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 srednje velika cvetača
- 2 šalotki
- 4 stroki česna
- 1 zelenjavna ali piščančja jušna kocka
- 2 veliki skodelici nasekljanega regrata
- ½ srednje velikega avokada
- sol in poper
Tako jo pripraviš:
Na olivnem olju prepreži cvetačo in šalotko ter kuhaj približno 5 do 7 minut, da se šalotka povsem zmehča. Nato dodaj še česen in počakaj, da zadiši. Dodaj jušno kocko in 5 skodelic vode ter počakaj, da zavre. Nato kuhaj, dokler se cvetača ne zmehča. Ugasni ogenj in dodaj regrat. Juha naj nepokrita stoji približno 10 minut, da se regrat dodobra zmehča. Po želji lahko dodaš še avokado in s palčinim mešalnikom vse skupaj dobro premešaš.
3. Pesto z regratom in pinjolami
Potrebovala boš:
- ½ skodelice pinjol
- 3 stroki česna
- 2 skodelici nasekljanih regratovih listov
- 1 žlica limonovega soka
- 1 žlica naribane limonove lupinice
- ½ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ čajne žličke soli
- 1 čajna žlička kurkume
- ½ čajne žličke črnega popra
- ¼ skodelice naribanega parmezana
Tako ga pripraviš:
Vse sestavine razen parmezana dodaj v blender in mešaj, dokler ne nastane popolnoma gladka mešanica. Na koncu dodaj še parmezan in mešaj še dodatno minuto, da je pesto povsem gladek. Domači pesto lahko v dobro zaprti posodici hraniš tri dni.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc