Ljubezen do bučk: Stavit se gremo, da boš s tem nenavadnih (a slastnim) receptom zablestela

12. 8. 2024
Iz bučk lahko pripraviš veliko več jedi, kot le rižoto in omako za testenine. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nikoli ne bi pomislile, da lahko bučke pripraviš na takšen način, ampak zdaj bi lahko tole jed pripravljale v neskočnost.

Številnim gospodinjam v teh dneh bučke na vrtu uspevajo v presežkih, prav zato številni iščejo ideje, kako bi jih še lahko porabili. Na portalu Odprta kuhinja so minuli vikend tako delili izredno zanimiv recept za štrudelj iz bučk, na katerega prej sicer nikoli ne bi pomislile, vendar ga zdaj, ko smo ga poskusile, ne želimo več pripravljati drugače.

Ne spreglej:

recept bučke štrudelj

Štrudelj iz bučk je veliko bolj okusen, kot se morda sliši.

Profimedia

Da so bučke več kot dobrodošla sestavin sladkih receptov smo sicer ugotovile že v lanskem letu, ko smo se precej pogumno lotile priprave čokoladnih brownijev iz bučk, in moramo ti priznati, da tako sočnih in okusnih čokoladnih kolačkov nismo poskusile že dolgo. Kako jih pripraviš lahko preveriš TUKAJ.

Ljubezen do bučk: Stavit se gremo, da boš s tem nenavadnih (a slastnim) receptom zablestela
Profimedia

Za bučkin štrudelj potrebuješ:

  • 600 g naribanih bučk (cca. 2 večji bučki)
  • 400 g skute
  • 6 zvrhanih žlic rjavega sladkorja
  • 2 zavitka (po 10 g) vaniljevega sladkorja
  • 2 žlički lupinice bio limone
  • 150 g masla
  • 6 žlic mleka
  • 2 večji jajci (L)
  • 5–6 žlic pšeničnega zdroba
  • vlečeno testo (12 listov)
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. Pečico najprej segrej na 180–200 stopinj.
  2. Maslo in mleko daj v kozico in na majhnem ognju kuhaj tako dolgo, da se maslo ne raztopi.
  3. Zdaj naribaj bučke in dodaj skuto, vanilijev sladkor, limonovo lupinico, pšenični zdrob in razžvrkljani jajci. Vse skupaj dobro premešaj.
  4. Maso odloži na stran med tem pa pripravi testo za nadev. Za 1 zavitek (štrudelj) v pekaču potrebuješ 3 liste vlečenega testa. Vzemi prvega, ga premaži z mešanico raztopljenega masla in mleka, nanj položi drugega in ga spet narahlo premaži. Tretji list testa premaži samo po polovici, ga prepogni po dolžini ter z njim podaljšaj svoje testo za zavitek.
  5. Nadev zdaj razdeli na 4 dele. Testo nadevaj s četrt nadeva, ob robu, in zavij v štrudelj.
  6. Zavitke polagaj v rahlo pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Tako ponavljaj dokler ne dobiš 4 zavitke.
  7. Premaži jih z mešanico masla in mleka in peci med 25 in 30 minut. 
  8. Ko zavitek vzameš iz pečice, ga najprej pokrij za 10 minut, nato pa ga postrezi s sladkorjem v prahu.

Ga imate tudi v vaši kuhinji? Pozor, zdravniki opozarjajo, zabeležili že prvo smrtno žrtev

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec