Njen bogat in kremni okus te bo popolnoma navdušil. 🥰
Če si tudi ti ljubiteljica špargljev, potem je to pravi recept zate. Sezona špargljev je namreč v polnem razmahu in šparglji so kar naenkrat postali center skoraj vsakega našega obroka. Špargljeve jedi prav zagotovo niso enostavne za pripravo, poseben trik pa je, da znaš šparglje pravilno pripraviti in iz njih izvleči maksimalen okus.
Pozorna moraš biti, da izbereš sveže šparglje s čvrstimi stebli in tesno zaprtimi konicami. Preden jih uporabiš v juhi, moraš biti pozorna, da odlomiš ali odrežeš trde konce. Njihove vršičke prihrani za okras, ki bo tvoji kuharski mojstrovini dodal dodatno vrednost. Šparglje pusti, da nežno vrejo v tekočini, dokler se ne zmehčajo. Zaradi predolgega kuhanja lahko namreč izgubijo živahno barvo in okus, zato pazi na čas kuhanja. Za bogato, razkošno teksturo v juho vmešaj smetano ali mlečne izdelke po izbiri. Količino smetane prilagodi želeni teksturi juhe. Tako! Zdaj ko si opremljena z nasveti za dobro špargljevo juho, pa se lotimo recepta.
View this post on Instagram
Preberi tudi:
- Recept: Luka Jezeršek razkril, kako doma pripravi POPOLN hrustljav krompirček
- Recept: Se ne moreš upreti čipsu? Izvoli veliko bolj zdravo alternativo čipsu (a še vseeno okusno)
Sestavine:
- 3 žlice olivnega olja (ali 3 žlice masla)
- 1 večja čebula
- 2 šopka svežih špargljev (približno 1 kg)
- 1,4 l zelenjavne ali piščančje jušne osnove
- sol in mleti poper (po okusu)
- 2 žlici limoninega soka
- 50 g sveže naribanega parmezana (+ dodatno za serviranje)
- olivno olje (za serviranje)
Postope priprave:
- Šparglje operemo in jim odlomimo ali porežemo olesenele dele. Nato jim porežemo vršičke in jih prihranimo za kasneje, preostali del pa narežemo na kose.
- Čebulo olupimo in jo drobno nasekljamo. V loncu segrejemo olje (ali razpustimo maslo) in na segreti maščobi posteklenimo nasekljano čebulo. Dodamo na kose narezane šparglje in jih skupaj s čebulo pražimo 1-2 minuti.
- Prilijemo jušno osnovo ter po okusu začinimo s soljo in mletim poprom. Zavremo, nato pa temperaturo znižamo na minimum, lonec pokrijemo in pustimo, da se zelenjava kuha približno 30 minut, da se zmehča.
- Medtem pripravimo špargljeve vršičke. Lahko jih nekaj minut blanširamo v osoljenem kropu ali pa jih na hitro popražimo na maslu/olju.
- Ko se zelenjava zmehča, lonec odstavimo. Vsebino s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo, nato pa lonec ponovno pristavimo na kuhalnik. Dodamo nariban parmezan in limonin sok ter juho med občasnim mešanjem kuhamo še toliko časa, da se primerno zgosti. Po potrebi jo še dodatno začinimo s soljo in/ali mletim poprom.
- Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice. Okrasimo jo s špargljevimi vršiči, če želimo, pa lahko dodamo tudi še malo naribanega parmezana in nekaj kapljic olivnega olja.
Pa dober tek! ❤️
Recept je pripravil Okusno.je
Morda te zanima še: Michelinov chef razkril, kako doma pripravi najboljši PIRE na svetu (za prste obliznit, ti povemo) 😉
Preberi tudi: Predstavljamo ti viralno TikTok solato, ki je v trenutku postala naša nova kulinarična obsesija
Novo na Metroplay: “Sodelovanje z Rickom Owensom, to je res ogromen dosežek" | Tanja Vidic, Elle modna oblikovalka 2024