Recept, ki sploh ni zahteven: Za to jabolčno pito priznani francoski chefi pravijo, da je najboljša

22. 9. 2024
Recept, ki sploh ni zahteven: Za to jabolčno pito priznani francoski chefi pravijo, da je najboljša (foto: Profimedia)
Profimedia

In upamo si celo napovedati, da boš to sladico tole jesen pekla čisto vsak vikend. Gremo staviti? 😉

Pite so zagotovo ena tistih jedi, ki si jih z veseljem privoščijo tudi tisti najbolj izbirčni, pa naj gre za slane ali sladke različice. Jeseni se v slovenskih domovih še posebej radi posvečamo pripravi jabolčnih pit, zato je receptov na spletu mogoče najti vsaj toliko, kot je gospodinj. Vsaka ima namreč svojega in prav vsaka je prepričana, da je njen najboljši. 

Te morda zanima tudi:

A če gre verjeti vrhunskemu francoskemu chefu Raymondu Blancu, najboljšo jabolčno pito pripravi njegova mama, s svetom pa je že pred časom delil recept, ki je že nvdušil številne. Da je tako pripravljena pita res čudovita popestritev jesenskih dni so sicer potrdili tudi ustvarjalci kulinaričnega portala Odprta kuhinja, ki so v svojem prispevku zapisali, da jo velikokrat pripravijo ter da jih še nikoli ni pustila na cedilu.

Recept, ki sploh ni zahteven: Za to jabolčno pito priznani francoski chefi pravijo, da je najboljša
Profimedia

Tako jo pripraviš:

Za 4 osebe boš potrebovala:

Testo

  • 200 g moke
  • 100 g masla
  • 1 ščepec soli
  • 1 srednje veliko jajce
  • 1 žlica hladne vode

Za nadev

  • 3 jabolka
  • 15 g masla
  • 15 g kristalnega sladkorja
  • 1,5 žličke limoninega soka
  • 7 g jabolčnega žganja calvados
  • 1 srednje veliko jajce
  • 1 dcl smetane za stepanje
  • sladkor v prahu

Postopek:

  1. V veliki skledi najprej zmešaj moko, sol in narezano maslo sobne temperature. Na sredini naredi luknjo in vanjo dodaj jajce. Zmešaj in na delovnem pultu na hitro zgneti v testo.
  2. Odmerimo 20, 30 g testa in ga zavij v folijo ter postavi v hladilnik. Preostanek testa splošči na debelino 2 centimetra in ga oblikuj v krog. Tudi to zavij v foljo in postavi v hladilnik.
  3. Ohlajeno testo zdaj položi na folijo za živila in ga pokrij s plastjo folije. Tako ga lahko valjaš brez moke. Razvaljaj ga na 2–3 mm debelo, odstrani folijo in položi v pekač za torte s premerom 18 cm, ki si ga predhodno obložila s peki papirjem. Iz kroglice testa, ki si jo prej prihranila pa oblikuj rob in ga dobro pritisni ob podlago.
  4. Testo na dnu na več mestih prebodi z vilicami, da se med pečenjem ne bo dvigovalo. Postavi ga hladilnik za 20 minut.
  5. Medtem olupi jabolka in jih nareži na krhlje tako, da iz vsakega jabolka dobimo približno 8 kosov. Tesno skupaj jih naloži na testo. V skodelici zmešaj stopljeno maslo, sladkor, limonin sok in jabolčno žganje. S čopičem premaži jabolka ter potresi s sladkorjem v prahu.
  6. Zdaj pito peči 20 minut na temperaturi 210 stopinj.
  7. V skodelici zmešaj jajce, sladkor in smetano za stepanje ter prelij po napol pečeni piti. Peči še deset minut. Ohladi in pred serviranjem potresi s sladkorjem v prahu.

Napovedujemo: Prihaja priljubljena 7. Cosmo konferenca z naslovom: "(Za)štekaj svoje telo"

Novo na Metroplay: "Po srcu sem rokerica." - Nina Strnad | Elle podkast