RECEPT: Puhasti krofi brez cvrtja kot jih naredi snaha Rosvite Pesek (vedno ti bodo uspeli)

10. 2. 2024
RECEPT: Puhasti krofi brez cvrtja kot jih naredi snaha Rosvite Pesek (vedno ti bodo uspeli) (foto: Profimedia)
Profimedia

Pust je pri nas nepredstavljiv brez slastnih krofov. A marsikdo okleva, da bi si privoščil vsakega, ker ... No, ocvrti so. A brez skrbi - obstajajo tudi taki, ki jih ni treba cvreti v maščobi.

Marsikdo si jih doma naredi kar sam - in med njimi je tudi mlada mamica, snaha voditeljce Rosvite Pesek, Nastja Pesek. Že pred časom je predstavila recept, ki bo še posebej všeč tistim, ki ne marajo cvrtja. Ja, slastne krofe je mogoče speči tudi v pečici in se tako izogniti olju.

Recept je objavljen na njenem blogu malinca.si (skupaj z drugimi odličnimi recepti za okusne in zdrave jedi). Tiste, ki prisegate na bolj lahke sladice, boste zagotovo zadovoljne, saj so krofi, spečeni po tem receptu, videti res lepi in puhasti, brez dvoma pa so tudi nadvse okusni.

V vsakem primeru pa doma narejeni krofi vedno bolj teknejo kot kupljeni, saj je jasno, da se je z njihovo pripravo nekdo zelo potrudil.

RECEPT: Krofi iz pečice

Različica krofov za vse tiste, ki bi se radi izognili cvrtju v velikih količinah olja. Krofi pridejo zelo mehki, puhasti in so zelo dober približek klasičnim ocvrtim. Pri nas smo pojedli vse še tople.

Čas priprave:: 30 minut + 1 ura vzhajanja 

Recept pripravila: Malinca Andreja

Suhe sestavine:

  • 260 g pirine bele mehke moke
  • 50 g sladkorja v prahu ali eritritola v prahu
  • ščep soli
  • 1 paket suhega kvasa (9g)


Mokre sestavine:

  • 125 ml mleka
  • 3 žlice stopljenega kokosovega olja
  • 2 rumenjaka
  • ščep vanili v prahu ali žlica vanilijeve paste
  • 1 žlica stopljenega masla
  • marmelada po želji
  • sladkor v prahu

Postopek:

Testo lahko pripravimo na roke ali pa v električnem mešalniku za gnetenje testa. Najprej premešamo skupaj vse suhe sestavine, nato dodamo še mokre in dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo še malo moke, da dobimo testo, ki se lepo oblikuje v kroglico. Testo zvrnemo na pomokano površino in ga pokrijemo s plastično folijo. Pustimo ga počivati približno 10 minut. Po 10 minutah testo razvaljamo na prb. 1 cm debeline in z modelčki za krofe izrežemo kroge. Polagamo jih na pekač pokrit s peki papirjem. Iz mase pride prb. 12 krofov. Krofe pokrijemo in jih pustimo na toplem vzhajati približno 1 uro. Po tem času jih odkrijemo in damo v pečico na 190 stopinj, pečemo 10-12 minut. Še vroče s čopičem premažemo z maslom. S slaščičarsko dekorirno pištolo napolnimo krofe z marmelado in jih potrosimo z sladkorjem v prahu. 

Morda te zanima še: To je po mnenju Slovencev najboljši recept za KROFE (puhasti bodo kot oblaček)

Preberi tudi: RECEPT: Okusni domači browniji, ki bodo še posebej všeč vsem ljubiteljem kave

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan