Po viralnih kumaricah je svet zdaj navdušila slana PITA iz ponve (čudovita za prve dni jeseni)

6. 9. 2024
Izvoli recept za čudovito jesensko pitko, kij o boš z veseljem pripravljala. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ne le okusna, tale pita iz ponve je super tudi na pogled! 😉

Če so mladi, ki kulinarične ideje nabirajo na TikToku v zadnjih mesecih pogosto pripravljali azijsko navdahnjene kumarice po tem receptu, to jesen napovedujemo svetoven uspeh čudoviti slani piti iz ponvice. Recept smo tudi tokrat našle pri kolegih portala Odprta kuhinja, ki v svojem prispevku pišejo, da gre za nekakšno slano različico sicer izredno znane francoske sladice tarte tatin. 

Te morda zanima tudi:

Kaj je tarte tatin?

Če je še ne poznaš, gre za nekakšno obrnjeno pito, ki se jo pripravlja v ponvi in navadno s kakšnimi jesenskimi sadeži, kot so jabolke. Ena od značilnosti te sladice je počasna priprava v ponvi, kar se posledično odrazi v karameliziranem sadju in mešanici sladko - kislih okusov, namesto jabolk pa jo v Franciji pogosto pripravijo tudi iz hrušk, breskev ter tudi paradižnikov, iz katerih smo tokrat tarte tatin ustvarjale tudi na uredništvu.

paradižnikova pita
Profimedia

Za nadev potrebuješ:

  • 300 g paradižnikov
  • žlica rjavega sladkorja
  • 1 čebula
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • timijan

Za testo pa:

  • 200 g polnozrnate moke
  • sol
  • 100 ml vode
  • 40 ml oljčnega olja

Tako pripraviš svojo slano pitko iz ponvice:

  1. Najprej zamesi testo: vse sestavine zmešaj v skledi in dobro pregneti, nato pa razvaljaj v krog s premerom, ki je nekoliko večji od ponve. Med tem pečico segrej na 190 stopinj. 
  2. V ponev zdaj stresi sladkor in na manjše koščke nasekljano čebulo ter počasi pražii, da se čebula popolnoma karamelizira. Pri tem bodi pazljiva, da čebulo karameliziraš počasi in na srednjem ognju, saj se sicer lahko hitro prismodi.  Dodaj še balzamični kis in timijan ter praži še nekaj minut.
  3. Nato vse skupaj odstrani iz ponve.
  4. V ponev, ki je primerna za pečico (tiste s plastičnim ročajem niso primerne), zloži narezane paradižnike in jih prekrij s čebulo. Vse skupaj zdaj prekrij s testom in pri vrhu naredi križ oziroma luknjo, da se testo ne bo dvigovalo.
paradižnikova pita
Profimedia

5. Vse skupaj pokrij s pokrovko, postavi v pečico in peči približno 30 minut.

6. Na krožnik zdaj pito preloži tako, da ponev prekriješ s krožnikom in pito preprosto prevrneš nanj. Pa dober tek! 

Napovedujemo: Prihaja priljubljena 7. Cosmo konferenca z naslovom: "(Za)štekaj svoje telo"

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec