Legendarna italijanska sladica, ki za božič ne sme manjkati na obloženi mizi: imamo originalni recept za panettone

Pripravite ga doma in v svojo kuhinjo vnesite kanček italijanskega božiča.

23. 12. 2025
Legendarna italijanska sladica, ki za božič ne sme manjkati na obloženi mizi: imamo originalni recept za panettone (foto: Unsplash)
Unsplash

Kar je pri nas potica, je v Italiji panettone. Ne gre le za božično sladico, temveč pomemben del italijanske tradicije – simbol družinskih srečanj in nepogrešljiv element praznične mize. Mehak, rahel in bogat, z aromami masla ter citrusov, je res nekaj posebnega. 

Morda vas zanima tudi:

A če smo ga včasih okušali le na obisku pri prijateljih v Italiji ali ga dobili v dar od koga, ki je praznike preživel na območju naše zahodne sosede, je danes tudi pri nas popularna slaščica, ki jo dobite v vsaki bolje založeni trgovini. 

Seveda pa nič ne preseže tistega, ki ga pripravimo sami. Poiskali smo izvirni recept, ki ga lahko brez težav preizkusite tudi doma in v svojo kuhinjo vnesete kanček italijanskega božiča.

Sestavine:

  • 500 g gladke bele moke
  • 150 g sladkorja
  • 200 ml toplega mleka
  • 100 g mehkega masla
  • 4 rumenjaki + 1 celo jajce
  • 20 g svežega kvasa (ali 7 g suhega)
  • 150 g rozin
  • 100 g kandirane pomaranče ali limone
  • Naribana lupinica 1 limone
  • Naribana lupinica 1 pomaranče
  • 1 čajna žlička vanilje
  • Ščepec soli
Po dolgem času belo božično jutro, a ne povsod: kje je zapadlo največ snega

Priprava:

Kvas raztopite v toplem mleku, dodajte čajno žličko sladkorja in malo moke ter pustite stati 10–15 minut, da se aktivira in začne peniti.
V večji posodi zmešajte moko, sladkor in sol, nato dodajte jajce, rumenjake, vaniljo, naribano citrusno lupinico in aktivirani kvas.

Maso dobro premešajte, nato postopoma vmešajte mehko maslo in gnetite, dokler ne dobite gladkega, prožnega testa.
V testo nežno vmešajte rozine in kandirano sadje, posodo pokrijte in pustite vzhajati 2–3 ure oziroma dokler se volumen ne podvoji.

Testo še enkrat na kratko pregnetite, ga preložite v model za panettone (ali visok okrogel model) in pustite vzhajati še približno eno uro.
 Pecite pri 170 °C približno 45–50 minut, dokler panettone ne dobi lepe zlato rjave barve. Pred rezanjem ga popolnoma ohladite. Po tradiciji je sicer še boljši naslednji dan.

Nasvet:
Panettone se tradicionalno postreže ob espressu, kapučinu ali sladkem desertnem vinu. Pogosto ga dodatno napolnijo z vaniljevo ali čokoladno kremo, kar mu doda še več razkošnosti.

Povzeto in prirejeno po: Zadovoljna.nova.rs.

Mirjam Bernard med družinskim poslom, odgovornostjo in materinstvom: "Ne iščem popolnosti, ampak se trudim iz dneva v dan"