To je enostaven recept za najboljši hrustljav domač kruh, ki bo ostal svež še teden dni

Potrebujete le štiri osnovne sestavine, ki jih ima doma praktično vsak. 

2. 12. 2025
To je enostaven recept za najboljši hrustljav domač kruh, ki bo ostal svež še teden dni (foto: Unsplash)
Unsplash

Čeprav je v pekarnah in trgovinah na voljo ogromno različic, ga ni čez kruh, ki je spečen doma.

Če se temu izogibate, ker naj bi zahtevalo preveč dela, vam predstavljamo recept za domači kruh, ki navduši že ob prvem poskusu – brez gnetenja, brez zapletenih postopkov in iz le štirih osnovnih sestavin, ki jih ima doma praktično vsak.

Poleg tega boste s tem receptom dobili kruh z izjemno hrustljavo skorjo in mehko, zračno sredico.

Morda vas zanima tudi:

Potrebujemo:

  • 360 g gladke moke
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 2 žlički soli
  • 360 ml tople vode

Priprava testa:

V veliki skledi najprej z metlico premešamo suhe sestavine – moko, kvas in sol. Dodamo toplo vodo ter s kuhinjsko lopatko mešamo, dokler se sestavine ne povežejo v grobo kepo testa. Ni se vam treba truditi z ročnim gnetenjem. 

Posebno darilo, ki ga je prejel Luka Dončić, sprožilo nepričakovane komentarje

Skledo pokrijemo s prozorno folijo in pustimo stati na toplem 2 do 3 ure, oziroma dokler se testo ne podvoji in na površini ne nastanejo številni mehurčki.

Ko testo vzhaja, ga lahko takoj spečemo ali pa ga postavimo v hladilnik in pustimo počivati do tri dni. Daljše zorenje daje kruhu intenzivnejši, bolj razvit okus.

Oblikovanje in peka:

Pekač nežno pomokamo. Testo preložimo na pomokano delovno površino, razdelimo na dva dela in vsakega oblikujemo v podolgovato štruco, dolgo približno 20 centimetrov. Položimo ju na pekač in ohlapno prekrijemo s folijo. Vzhajata naj še 45 minut.

Medtem pečico segrejemo na 245 °C. Pred peko folijo odstranimo, štruci pa z ostrim nožem večkrat plitvo zarežemo na vrhu.

Za popolnoma hrustljavo skorjo je ključna para: na dno pečice postavimo ognjevarno posodo z dvema skodelicama vrele vode in hitro zapremo vrata. Pekač s kruhom postavimo na srednjo rešetko in pečemo 20 do 25 minut, dokler štruci ne dobita zlato rjave barve. Kruh je pečen, ko ob trkanju po dnu votlo zazveni.

Kruh pred rezanjem vsaj 20 minut hladimo na rešetki. Na sobni temperaturi ga lahko hranimo prekritega do pet dni, v hladilniku pa ostane svež do enega tedna.

Povzeto in prirejeno po: Zagreb.info

Boste letos izbrali naravno božično smrečico? Na kaj morate biti pozorni pred nakupom in katere so najboljše