Mlečni kifeljčki so gotovo klasika med sladkimi prigrizki: slastni, sočni, mehki in ravno pravšnje velikosti, da jih lahko pojemo mimogrede, jih odnesemo v službo ali na pot.
Dostopni so praktično v vsaki pekarni, a nekaj posebnega bodo zagotovo, če jih pripravimo sami. In to je enostavneje, kot si morda mislite. Priprava testa je nezahtevna, peka pa traja le nekaj minut.
Morda vas zanima tudi:
- Popoln in enostaven recept za okusno bučno pito z dišečimi jesenskimi začimbami
- (RECEPT) Jesenska torta z banano in cimetom: kot nalašč za sladkanje v dolgih večerih
Sestavine:
- 750 g moke
- 150 g masla
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlički soli
- 500 ml mleka
- 50 g svežega kvasa
- 1 jajce + ščepec soli (za premaz)
Priprava:
Segrejte mleko skupaj z maslom in sladkorjem v prahu, dokler se vse popolnoma ne stopi. K topli, ne prevroči mešanici dodajte kvas in ga za kratek čas pustite, da se aktivira. Nato vmešajte sol in moko ter zamesite gladko, mehko testo.
Oblikujte majhne kifeljčke, jih razporedite po pekaču in pokrijte s kuhinjsko krpo. Naj vzhajajo približno eno uro.
Pečico segrejte na 250 °C, kifeljčke premažite z razžvrkljanim jajcem s ščepcem soli in pecite približno osem minut, oziroma dokler lepo ne porumenijo.
Povzeto in prirejeno po: Zagreb.info.