Poletje si je težko predstavljati brez sočne lubenice, naravne sladke dobrote, ki nas prijetno ohladi v vročih dneh.
Lubenica, sicer botanično uvrščena med bučevke, izvira iz tropskih območij Afrike. Njene prednice, kordofanske melone iz Sudana, so bile precej manj sladke in sočne od današnjih sort. Skozi stoletja so jih pridelovalci postopoma izpopolnili v sladko, rdeče mesnato različico, ki jo danes gojijo skoraj povsod po svetu.
Morda vas zanima tudi:
- To je 5 vrst sadja, ki imajo najmanj sladkorja in s tem ne preobremenijo telesa
- Pravi zaklad za zdraje: to je sadje, ki ščiti pred srčnim infarktom in je še posebej koristen za ženske po 50. letu
Z 92 odstotki vode, obilico vitamina C in A ter antioksidantom likopenom lubenica ne ponuja le osvežitve, ampak tudi številne koristi za zdravje.
"Likopen, ki daje lubenici značilno rdečo barvo, varuje celice pred oksidativnim stresom in s tem zmanjšuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Bolj kot je lubenica intenzivno rdeča, več ima likopena," pojasnjuje dr. Jelena Kašanin, specialistka higiene in strokovnjakinja za prehrano s srbskega Inštituta za javno zdravje.
Dobra za srce
Poleg likopena in vode lubenica vsebuje tudi vitamine skupine B, kalij in magnezij, minerale, pomembne za uravnavanje elektrolitov in zdravo delovanje srca. Je nizkokalorična, bogata z vlakninami, ki skrbijo za dobro prebavo in občutek sitosti, zato je primerna za vmesne prigrizke v poletni vročini.
Vendar strokovnjakinja kljub temu poudarja, da jo uživajte kot dopolnitev obroka ali kot samostojno malico, ne pa kot nadomestek kosila ali večerje. Poleg tega je treba vedeti, da prevelike količine lubenice lahko povzročijo napenjanje in zvišajo raven sladkorja v krvi. Zato naj bodo pri uživanju previdni ljudje z diabetesom in tisti z ledvičnimi obolenji – o količinah naj se posvetujejo z zdravnikom.
Poleg rdeče je vse pogosteje mogoče kupiti tudi rumeno lubenico, ki ima še več vode (93 odstotkov), manj semen in izrazitejšo sladkobo.
Medtem ko večina ljudi semena zavrže, dr. Kašanin opozarja, da gre za hranljiv vir magnezija, cinka, vlaknin, beljakovin in kalcija. Pražena semena lahko denimo dodamo kosmičem ali solatam.
A tudi tukaj velja previdnost – zaradi visoke vsebnosti kalija naj jih osebe z ledvičnimi boleznimi uživajo omejeno, podobno velja za tiste z občutljivim prebavilom, saj so semena bogata z vlakninami.
Ideje za jedi z lubenico
Hladna rezina lubenice je vedno dobra ideja, a lahko jo vključimo tudi v različne osvežilne jedi:
- Solata z lubenico, feto in meto ali lubenico, feto in rukolo za lahko, a hranljivo kosilo.
- Smuti z lubenico, pomarančo in avokadom za energijo med delom.
- Solata z lubenico in čičeriko, začinjena z limoninim sokom in olivnim oljem kot beljakovinsko bogata poletna jed.
Ne glede na izbrano kombinacijo bo lubenica v poletni vročini hitro poskrbela za občutek svežine, hidracije in lahkotne energije.
Povzeto po: Kurir.rs.