Nekateri po odprtju steklenico kečapa pospravijo v kuhinjsko omarico, drugi vztrajajo, da mu je mesto v hladilniku. Razprava je dolga leta delila uporabnike, zdaj pa je Heinz, najbolj znani proizvajalec priljubljene omake, ponudil dokončen odgovor.
Morda vas zanima tudi:
- Tako pripravite jajca brez kapljice olja: trik, ki ga poznajo le izkušene gospodinje
- To je najslabša sestavina v solati: dodajajo jo mnogi Slovenci, v resnici pa zgolj pokvari okus
Heinz je na družbenih omrežjih potrošnike vprašal, kje hranijo kečap – v hladilniku ali v shrambi. Odziv je bil množičen, glasovalo je okoli 2500 ljudi, mnenja pa so bila zopet deljena. Tudi na Redditu se je vnela burna razprava. "Na steklenici jasno piše, da je treba omako po odprtju hraniti v hladilniku," so zatrjevali nekateri, drugi pa: "V shrambi, jasno, kdo pa želi hladen kečap za zajtrk?"
Na etiketi Heinzovega kečapa res piše, da je treba po odprtju steklenico hraniti v hladilniku in porabiti v osmih tednih. In to je tudi edini pravilen način skranjevanja po besedah proizvajalca. Olivia Lennon iz Heinz Tomato je namreč potrdila: "Obstaja le en pravilen odgovor: Heinzov kečap je treba po odprtju hraniti v hladilniku. Tako najbolje ohranimo prepoznaven okus."
A strokovnjaki imajo nekoliko drugačen pogled. Organizacija Which? denimo poudarja, da to ni nujno. Kečap vsebuje kis in paradižnik, ki sta naravno kisla, zato se lahko obdrži tudi pri sobni temperaturi. Nutricionistka dr. Sara Schenker dodaja: "Nekateri ga hranijo v hladilniku, ker imajo radi hladen okus, a v resnici to ni potrebno. Gre za vprašanje osebnih preferenc, temperature v kuhinji in prostora v hladilniku."
Že leta 2017 je Heinz v izjavi zapisal, da je kečap zaradi naravne kislosti sicer stabilen tudi na polici, a je rok uporabnosti po odprtju odvisen od pogojev shranjevanja. "Priporočamo hranjenje v hladilniku, saj tako zagotovimo najboljšo kakovost," so takrat navedli.
Povzeto po: Nova.rs.